„Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, care spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiţi să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun, intră în cinematografele din ţară la 11 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul marchează o premieră în cinematografia românească pentru că e primul lungmetraj care abordează subiectul migraţiei din perspectiva problematicii sociale a copiilor lăsaţi în urmă în România la bunici sau alte rude. O realitate dură care nu a mai fost atinsă până acum în producţiile cinematografice autohtone.

Filmul spune povestea Clarei, o profesoară care îngrijeşte casa şi fetiţa unei familii din Germania, asemenea milioanelor de românce care îi întreţin pe ai lor muncind în străinătate. Când fiul ei, lăsat în grija bunicului, dispare de acasă într-o încercare copilărească de a ajunge la ea, Clara se întoarce în satul natal din România, unde trebuie să se confrunte cu eşecul ei ca mamă şi să încerce să recâştige încrederea fiului ei.

Despre tema centrală a filmului, Sabin Dorohoi declară faptul că: „Filmul e despre dor. În fata dorului suntem slabi, pierduţi si profunzi. Dorul este mai mult decât o stare, decât un sentiment. E o condiţie umana. Este o partea firească din noi precum somnul. Uneori, graniţele dintre dor, identitate etnică şi patriotism se estompează, mai ales atunci când eşti la mii de kilometri distanţă de ţară şi te bucuri când auzi româneşte pe stradă”.

Începând cu data de 11 octombrie, „Clara” se va putea vedea în cinematografe din peste 15 oraşe din România.

După lansarea de gală din Bucureşti, de vineri, de la Movieplex Plaza România, echipa filmului va porni într-o caravană naţională care va include 16 proiecţii speciale unde realizatorii şi actorii filmului vor sta de vorbă cu spectatorii în sesiuni Q&A. La unele proiecţii vor participa şi experţi în domeniul pedagogiei şi psihologiei, printr-un parteneriat important între echipa filmului şi Salvaţi Copiii, care susţine dezbaterea socială pe care „Clara” îşi propune să o pornească cu prilejul lansării în cinematografe.

„Clara” a avut premiera mondială la Cottbus International Film Festival, în 2023, unde a şi câştigat premiul publicului. A urmat un întreg maraton de premii, nominalizări, critici pozitive din partea publicului de specialitate şi ovaţii de la mii de spectatori la festivaluri internaţionale precum Kolkata International Film Festival India, South East European Film Festival Los Angeles, Internationales Donaufest Ulm/Neu-Ulm, Germania, Ceau Cinema din Timişoara, Serile Filmului Romanesc, Iasi şi BIFF (Bucharest International Film Festival).

În urma premiului obţinut în Germania, televiziunea RBB spunea despre film: „Clara ne arată preţul greu pe care oamenii din estul Europei trebuie să îl plătească ca să muncească pentru noi în vest” iar Sudwest Presse din Germania spunea: „E o temă socială sensibilă într-un film cu o imagine poetică, adresat publicului larg”.

„Clara” e printre puţinele filme care vorbesc despre realitatea celor 5 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate şi a celor peste 300.000 de copii lăsaţi în urmă în ţară

În ultimii 15 ani, peste 5 milioane de români au părăsit ţara şi au abandonat peste 300.000 de copii care sunt crescuţi de bunicii lor. Migraţia forţei de muncă şi copiii care sunt lăsaţi în urmă reprezintă o problemă reală în multe ţări: Ucraina, Mexic, Spania, Portugalia, Polonia şi chiar Rusia.

Publicaţia Financial Times consideră că migraţia românească este a treia ca mărime din lume, după refugiaţii de război din Ucraina şi Siria. Aşadar subiectul filmului este unul global iar relevanţa internaţională a temei migraţiei este confirmată de premiile şi nominalizările pe care le-a luat „Clara” la festivaluri de film de pe patru continente.  

Despre ce l-a determinat şi inspirat să creeze acest film, regizorul Sabin Dorohoi mărturiseşte că a simţit nevoia să portretizeze realitatea prea puţin spusă a oamenilor care sunt nevoiţi să îşi părăsească casele şi familiile pentru a-şi câştiga banii de trai şi care se confruntă cu discriminări atât în locurile în care ajung, cât şi din partea românilor care îi marginalizează pe cei din diaspora.

„Migraţia este o suferinţă şi o durere a unei ţări întregi. Nimic nu uneste mai mult oamenii decât o suferinţa de grup. Românii din diaspora au fost numiţi „căpşunari”, „trădători”, „sclavi” sau „leproşi”, au fost ridiculizaţi pentru casele pe care le-au construit şi care acum sunt goale, au fost învinuiţi că şi-au lăsat copiii singuri acasă. Li s-a spus că n-ar trebui să aibă drept de vot şi că n-ar trebui să vină acasă în pandemie ca să nu ne îmbolnăvească, deşi mulţi au rămas fără joburi şi locuinţe. Loviţi din toate părţile, emigranţii români sunt afectaţi de anxietate şi depresie. Un studiu medical ne-a confirmat că majoritatea vin la farmacii cu reţete de antidepresive şi psihotrope. Suferă de dor de casă!”, spune Sabin Dorohoi, regizorul filmului.

În rolurile principale joacă Olga Török (Clara), Ovidiu Crişan (Nicolae), Luca Puia (Ionuţ) şi Elina Leitl (Johanna). În film mai apar, în alte roluri, şi actorii Mădălina Ghiţescu-Petre, Ida Jarcsek-Gaza, David Rott, Dan Mirea, Paula Maria Frunzetti, Codrea Ioan, Camelia Ghinea, Tokai Andrea, Török Silvia, Claudia Ieremia, Ana Maria Cojocaru, Attila Kiss sau Ileana Carmen Caprariu-Nemecsek.

Scenariul e scris de Ruxandra Ghiţescu, producătorii sunt Daniel Burlac, Daniel Ehrenberg, Sabin Dorohoi, co-producător e Viorel Chesaru, directorul de imagine e Lulu de Hillerin, scenorgrafia Anca Miron şi Sonia Constantinescu, montajul Mircea Lăcătuş, muzica Eduard Dabrowski, costumele Lumi Mihai şi Sybille Gänßlen-Zeit, coafurile Marius Schiel şi machiajul Elena-Diana Zăstran.

Pelicula a fost filmată în oraşul Ulm din Germania, la Reşiţa, Bocşa în Judeţul Caraş-Severin şi pe malurile Dunării la Dubova şi Cazanele Dunării în Mehedinţi.

„Clara” are la bază un scurtmetraj care a fost şi el foarte popular în urmă cu 10 ani. Acesta s-a numit „Calea Dunării” şi a intrat în cursa pentru Short List la Oscar în 2014 prin câştigarea marelui premiu la Festivalul de Film din Chicago, SUA. Scene din film au fost incluse în videoclipul „Voltaj - De la capăt” şi astfel a devenit primul şi singurul film românesc din istorie ale cărui secvenţe au fost proiectate la concursul de muzică Eurovision Viena 2015, unde a avut un public de peste 180 de milioane de oameni din toată lumea, conform statisticilor Eurovision. A câştigat premiul de imagine la Capalbio în Italia, premiul publicului la Montpelier în Franţa, a fost nominalizat la peste 20 de festivaluri din toată lumea şi a fost difuzat la 10 televiziuni în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.