Cinemateca Astra Film îşi redeschide porţile vara aceasta şi revine în luna iunie cu patru din cele mai bune filme documentare premiate la ultima ediţie a festivalului. Proiecţiile vor avea loc la Sibiu, la Sala Astra Film Cinema, Piaţa Mică nr. 11, anunţă organizatorii.
Programul debutează joi, 6 iunie, cu proiecţia documentarului "Amar" (2023), de Diana Gavra şi continuă, în fiecare zi de joi a lunii, cu alte filme aplaudate la AFF2023: "Dulcele sărut al pământului" (2023), de Gautier Gumpper, "Vântul schimbării" (2022), de Nikoloz Bezhanishvili şi "Locul unde nimeni nu zice 'te iubesc'" (2023), de Sergio Guataquira Sarmiento.
Cinemateca Astra Film este un program Astra Film iniţiat în cadrul Programului Sibiu Capitală Europeană 2007. Vara aceasta, se va desfăşura în fiecare zi de joi, de la ora 18.00.
Biletele pot fi procurate la sala de cinema, în seara proiecţiei. Preţul unui bilet este de 10 pentru adulţi, iar pentru pensionari, elevi şi studenţi este de 5 lei. Rezervări se pot face la 0751166516. Accesul se va face începând cu ora 17.45.
Program Cinemateca Astra Film în luna iunie
Joi, 6 iunie 2024, ora 18:00 | Amar (2023), r. Diana Gavra
Producţie România-Spania, documentarul durează 125 de minute şi prezintă povestea unor hoţi de buzunare cu experienţă în majoritatea ţărilor europene, pentru care această activitate e ridicată la rang de artă. Pătrundem astfel în viaţa lor personală şi profesională şi descoperim mentalitatea şi spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Filmul Dianei Gavra prezintă bucăţi de viaţă reală, moduri de operare, inclusiv studiul „victimei”, arătând felul în care hoţii de buzunare văd lumea din jur. Momente de umor irezistibil alternează cu secvenţe de-a dreptul dramatice, încărcate de emoţie pură.
La ediţia aniversară de anul trecut a Astra Film Festival, Amar a fost recompensat cu Premiul pentru Perspective noi. Potrivit motivaţiei juriului, documentarul a construit, cu tenacitate şi curaj, „o relaţie de încredere şi intimitate cu protagoniştii pentru a ne apropia de un grup de oameni pentru care a fura din buzunare este – aşa cum descriu ei – "un mod de viaţă". Cu obiectivitate, fără senzaţionalism, oferind eroilor spaţiu pentru a-şi exprima sincer viaţa complicată - acest film dezvăluie cu măiestrie personalitatea oamenilor din spatele stereotipurilor”.
Joi, 13 iunie, ora 18.00 | "Dulcele sărut al pământului" (2023), r. Gautier Gumpper
Producţia franţuzească prezintă, timp de 108 minute, protestul paşnic şi constructiv al lui Ştefan Hladiuc, care s-a simţit nedreptăţit de o instanţă din România şi a venit să îşi găsească dreptatea la CEDO. El a ales să trăiască sub un pod din Strasbourg, unde munceşte de dimineaţa până seara un petec de pământ, pe care l-a transformat într-o adevărată grădină de flori, o oază de frumuseţe, care mângâie atât privirea trecătorilor, cât şi liniştea lui interioară. O poveste unică şi specială, o producţie cu iz filozofic, prin modul de exprimare a valorilor pe care le are personajul principal.
Filmul lui Gautier Gumpper a fost considerat Cel mai bun film documentar al competiţiei România. Potrivit membrilor juriului, "este un film care prezintă frumuseţea vieţii născută din luptă, din dorinţa de a conserva demnitatea, integritatea individuală. Folosind un stil limitat din punct de vedere formal, auster, se dezvoltă progresiv şi cu măiestrie o naraţiune despre viaţa la marginea societăţii. Cu demnitate şi cu o forţă poetică modelatoare utilizând cu virtuozitate mijloacele cinematice, autorul creează acea intimitate afectivă cu protagonistul şi îl face auzit pe cel lipsit de voce".
Joi, 20 iunie, ora 18:00 | "Vântul schimbării" (2022), r. Nikoloz Bezhanishvili
Producţie din Georgia, filmul lui Nikoloz Bezhanishvili, prezentat la AFF 2023, durează 94 de minute şi aduce în prim-plan un grup de stalinişti nostalgici din oraşul Gori, locul de naştere al lui Stalin, revoltaţi de demolarea statuii fostului dictator. Ei pornesc o campanie de reabilitare, încercând să se împotrivească acestui „sacrilegiu”. Vântul Schimbării este un documentar care, în unele momente, pare că frizează ficţiunea, cu multe situaţii hilare şi personaje triste, despre o generaţie captivă în trecut, care nu observă că, în jurul ei, lumea s-a schimbat irevocabil.
Filmul lui Nikoloz Bezhanishivili a fost desemnat Cel mai bun documentar în cadrul secţiunii competiţionale Europa Centrală şi de Est. „Ţesând o linie subţire în portretizarea bărbaţilor şi a femeilor peste care istoria şi-a lăsat amprenta, documentarul acesta este îndrăzneţ şi în acelaşi timp delicat, prezentându-şi personajele cu o empatie rece: nici ca eroi, nici ca antieroi sau victime”, au explicat membrii juriului la decernarea premiului.
Joi, 27 iunie , ora 18:00| "Locul unde nimeni nu zice 'te iubesc'” (2023), r. Sergio Guataquira Sarmiento.
Producţie Belgia-Franţa (93 minute), filmul este o incursiune participativă în comunitatea amerindiană Cácua din Columbia care scoate la iveală, cu luciditate şi sensibilitate, rănile invizibile ale colonialismului. Sarmiento porneşte la drum cu scopul de a realiza o cercetare etnografică informală despre cauzele valurilor alarmante de suicid din rândurile populaţiei indigene columbiene. Sub aparenţa unui coming-of age, filmul devine, progresiv, arena unui dialog intra- şi transcultural, complex şi emoţionant, despre identitate, iubire, tradiţii şi limbaj. Problematica (ne) înţelegerii celuilalt este pusă în scenă într-o cheie poetică, senzorială şi intimistă, atingând în cele din urmă notele unei căutări existenţiale profunde.
Filmul regizorului de origine amerindiană Sergio Guataquira Sarmiento a fost desemnat Cel mai bun film al secţiunii competiţionale Voci emergente ale documentarului. „Un film pitoresc, emoţionant, cu multe substraturi; călătoria personală a regizorului în căutarea propriei lui identităţi deschide un narativ despre efectele colonialismului. Această oscilaţie între experienţa personală şi istorie este abordată dintr-un unghi atât intim şi fermecător, cât şi comic (…) La baza filmului stă o prietenie din ce în ce mai puternică între regizor şi „ghidul” său (…) o călătorie pornită cu umilinţă şi claritate, documentată şi povestită cu măiestrie”, a motivat juriul, care a apreciat în mod deosebit „şansa de a lua parte la descoperirile regizorului despre o cultură pe cale de dispariţie, care sălăşluieşte în însuşi ADN-ul lui”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.