Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat duminică seară cu o gală la care filmul ”The Square”, regizat de suedezul Ruben Östlund, a primit trofeul Palme d’Or.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Actorul Claes Bang interpretează rolul lui Christian, un bărbat divorţat, tată a doi copii, care lucrează într-un muzeu, unde pregăteşte o expoziţie - ”The Square”. Mai multe întâmplări neprevăzute îl duc pe el, dar şi muzeul în mijlocul unei crize.

Ruben Östlund, în vârstă de 43 de ani, este regizor şi scenarist, cunoscut pentru pelicula ”Turist” (2014), pentru care a primit premiul juriului Un Certain Regard (Cannes 2014) şi o nominalizare la premiile BAFTA. A fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2009, pentru scurtmetrajul ”Händelse vid bank”, iar în 2011 a câştigat trofeul Séance "Coup de coeur", la Cannes, pentru lungmetrajul ”Play”. În plus, filmele sale i-au adus patru nominalizări la European Film Awards şi una pentru LUX Film Prize.

”Am vrut ca oamenii să râdă. Să râdă şi să fie înspăimântaţi, în acelaşi timp”, a spus înaintea galei regizorul Ruben Ostlund. Actorul Claes Bang a completat: ”Reacţiile publicului au fost uimitoare”.

În competiţia oficială din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate lungmetraje din ţări precum Franţa, Germania, Irlanda, Rusia, Coreea şi Statele Unite.

Între regizorii care au concurat pentru trofeul Palme d'Or se numără Fatih Akin, Robin Campillo, Sofia Coppola, Jacques Doillon, Michael Haneke şi Yorgos Lanthimos.

Actorul american Will Smith, regizorul sud-coreean Park Chan-wook, regizoarea germană Maren Ade, regizorul italian Paolo Sorrentino, actriţa americană Jessica Chastain, actriţa chineză Fan Bingbing, actriţa franceză Agnès Jaoui şi compozitorul francez Gabriel Yared au format juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care a fost prezidat de cineastul spaniol Pedro Almodóvar.

”Fiecare şi-a susţinut părerile, dar a fost democratic”, a spus Pedro Almodóvar pe covorul roşu, înainte de gala de închidere. Actriţa Jessica Chastain a declarat că fiecare film a fost ”special”, iar Agnès Jaoui a afirmat că totul a mers bine şi că peliculele i-au inspirat pe membrii juriului. De cealaltă parte, Will Smith s-a rezumat la a afirma: ”Spectaculos!”.

Juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes
Juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

Actriţa Monica Belucci a ţinut discursul de deschidere a ceremoniei de premiere, în care a numit regizorii şi actorii preferaţi de festival de-a lungul celor 70 de ani.

Acordarea ex-aequo  a premiului pentru cel mai bun scenariu a fost descrisă de Pedro Almodóvar drept ”prima surpriză a serii”, urmând ca premiul celei de-a 70-a aniversări – care a revenit actriţei Nicole Kidman – să fie cea de-a doua.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc în perioada 17 – 28 mai.

Controversa Netflix

Festivalul nu a fost ocolit de controverse nici anul acesta. Prezenţa în competiţia oficială a două filme produse de platforma Netflix  - ”Okja”, de Bong Joon-jo, şi ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach - a stârnit o serie de reacţii. Netflix, un gigant al streamingului mondial, nu intenţionează să lanseze cele două pelicule în cinematografele din Franţa. Acest fapt i-a scandalizat pe administratorii sălilor de proiecţii din această ţară. La presiunea lor, organizatorii festivalului au modificat regulamentul, impunând ca, din 2018, orice film care va fi inclus în competiţia oficială de pe Croazetă să fie proiectat în mod obligatoriu în cinematografe.

Preşedintele juriului festivalului a afirmat în conferinţa de presă din deschiderea evenimentului că ar fi un ”paradox” ca un film premiat cu Palme d'Or să nu poată fi văzut în cinematografe, în timp ce actorul Will Smith, membru al juriului, a luat apărarea platformei.

Situaţia nu s-a încheiat aici. Lungmetrajul ”Okja”, regizat de sud-coreeanul Bong Joon-ho, primul film al platformei online Netflix care a fost inclus în cursa pentru trofeul Palme d'Or, a avut parte de un debut dificil pe Croazetă, din cauza unei întreruperi a proiecţiei, provocată de probleme tehnice, şi a generat fluierături puternice în rândul spectatorilor.

Măsuri de securitate

Trei sute de ghivece de mari dimensiuni au fost amplasate în locuri considerate ”sensibile”, pentru a evita orice tentativă de atentat cu vehicul. Această măsură a fost luată după ce, anul trecut, în Nisa, un jihadist a intrat cu camionul în mulţimea aflată pe o arteră pietonală, ucigând 86 de persoane.

Optzeci de ”cetăţeni supraveghetori” s-au plimbat printre spectatori şi cei adunaţi la evenimentele organizate în cadrul festivalului, pentru a asculta ce se discută şi a raporta autorităţilor.

În plus, 550 de camera de supraveghere au fost amplasate.

Spectatorii care au asistat, pe 20 mai, la proiecţia filmului ”Le redoutable”, regizat de Michel Hazanavicius, au fost evacuaţi în regim de urgenţă, din motive de securitate, în urma unei alerte false cu bombă.

Premii şi evenimente speciale

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au propus mai multe evenimente speciale: o seară-omagiu regizorului André Téchiné, ce a inclus prezentarea celui mai recent film al său, ”Nos Années Folles”, un cine-concert de Tony Gatlif, ce a constat în proiecţia producţiei ”DJAM”, la Cinéma de la Plage din Cannes, şi o gală care a marcat a 70-a ediţie a evenimentului, în prezenţa mai multor laureaţi ai trofeului Palme d'Or.

Producătorul american Jeffrey Katzenberg, cofondator al companiei DreamWorks, a fost recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific la Festivalul de Film de la Cannes.

Cineastul francez Costa-Gavras a fost recompensat, pe 21 mai, cu premiul France-Culture Cinéma Consécration, un trofeu pentru întreaga carieră, în timp ce regizorul Sébastien Laudenbach a fost premiat de postul public de radio France Culture pentru cel mai recent film al său ”La Jeune fille sans mains”.

România, la Cannes 2017

Ţara noastră a fost reprezentată la cea de-a 70-a ediţie a evenimentului de regizorul Cristian Mungiu, care este preşedintele Cinéfondation şi al secţiunii de scurt-metraje, de Romanian Short Waves, un spaţiu dedicat întâlnirilor, schimburilor şi promovării filmelor de scurt metraj în cadrul Short Film Corner, de CINETic Initiatives, care a prezentat proiectul ”The Romanian VR Showcase”, în cadrul pavilionulului românesc din Marché du film.

În plus, regizorul Alexander Nanau s-a aflat alături de echipa filmului ”Nothingwood de Sonia Kronlund”, la proiecţia acestuia, în cadrul secţiunii paralele Quinzaine des Réalisateurs. Alexander Nanau semnează imaginea filmului.

Regizorii români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu şi Radu Mihăileanu s-au numărat printre cei 87 de cineaşti europeni care au lansat, la Festivalul de Film de la Cannes, un apel adresat Uniunii Europene pentru a implementa ”o politică culturală exigentă şi ambiţioasă, adaptată la spaţiul digital, la economia sa şi uzanţele sale, care valorifică operele cinematografice şi plasează creatorii în centrul acţiunilor sale”.

Prezentăm în continuare lista completă a premiilor celei de-a 70-a ediţii a Festivalului Ide Film de la Cannes (17 - 28 mai):

Competiţia oficială:

Palme d’Or – ”The Square”, de Ruben Östlund
Marele Premiu al Juriului – ”120 Battements par Minute”, de Robin Campillo
Premiul Juriului – ”Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev
Premiul pentru regie – Sofia Coppola (”The Beguiled”)
Premiul pentru scenariu – ex-aequo: Yorgos Lanthimos şi Efthimis Phillipou (”The killing of a sacred deer”) şi Lynne Ramsay (”You were never really here”)
Premiul pentru interpretare masculină – Joaquin Phoenix (”You were never really here”, de Lynne Ramsay)
Premiul pentru interpretare feminină – Diane Kruger (”In the fade”, de Fatih Akin)
Caméra d'Or – ”Jeune Femme”, de Léonor Serraille
Palme d’Or pentru scurtmetraj – ”A gentle night/ Xiao Cheng Er Yue”, de Qiu Yang
Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – ”The Ceiling/ Katto”, de Teppo Airaksinen
Palme d’Or onorific – Jeffrey Katzenberg
Premiul celei de-a 70-a aniversări – Nicole Kidman

Un Certain Regard:

Marele Premiu - ”Lerd”, de Mohammad Rasoulof
Premiul Juriului – ”Las hijas de abril”, de Michel Franco
Premiul pentru regie – Taylor Sheridan, pentru ”Wind River”
Premiul pentru interpretare feminină – Jasmine Trinca, pentru pelicula ”Fortunata”, regizată de Sergio Castellitto
Premiul pentru scenariu - ”Barbara”, de Mathieu Amalric

Cinéfondation:

Premiul I - ”Paul est là”, de Valentina Maurel
Premiul al II-lea - ”Heyvan/ Animal” (Iran), de Bahram & Bahman Ark
Premiul al III-lea - ”Deux égarés sont morts”, regizată de Tommaso Usberti
Premiile criticii internaţionale – FIPRESCI:
"120 Beats Per Minute", de Robin Campillo (Competiţia oficială)
"Closeness", de Kantemir Balagov (Un Certain Regard)
"The Nothing Factory", de Pedro Pinho (Quinzaine des Réalisateurs)

Premiile Juriului Ecumenic:

Marele Premiu – ”Radiance”, de Naomi Kawase

Semaine de la Critique:

Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) - ”Makala”, regizat de Emmanuel Gras
Révélation France 4 - ”Gabriel e a montanha”, de Fellipe Gamarano Barbosa
Premiul Découverte Leica Cine pentru scurtmetraj - ”Los Desheredados”, de Laura Ferrés
Aide Fondation Gan à la Diffusion - Version Originale Condor, distribuitor al filmului ”Gabriel e a montanha”
SACD -  Léa Mysius , pentru ”Ava”
Premiul Canal+ - ”How would you react in time of war?”, de Aleksandra Terpińska

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema – ”The Rider”, de Chloé Zaho
Premiul SACD - ”Bright Sunshine in”, de Claire Denis, ”L'amant d'un jour”, de Philippe Garrel
Premiul Europa Cinemas Label - ”A Ciambra”, de Jonas Carpignagno
Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – ”Retour à Genoa City”, de Benoît Grimalt
Carrosse d'Or – cineastul german Werner Herzog
Queer Palm –  "120 Beats Per Minute", de Robin Campillo
Palm Dog – Bruno din ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.