Presa internaţională de specialitate a apreciat lungmetrajul „Tipografic Majuscul” al lui Radu Jude, prezentat sâmbătă în competiţia Forum a Festivalului de Film de la Berlin, drept „un hibrid curajos” şi „primul mare documentar al anului”.
„Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui e pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă.
Din distribuţia celui de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Şerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Şerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vîlcu, Ion Rizea, Rareş Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuţă şi Constantin Dogioiu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„O poveste adevărată cu nuanţă kafkiană. Intenţionat aspră şi manieristă”, a scris The Hollywood Reporter despre „docudrama sobră” a lui Radu Jude. „Estetica asemănătoare animaţiei are o latură suprarealistă edificatoare, Kafka îl întâlneşte pe Brecht cu un strop de pop art”.
Variety a notat: „Radu Jude oferă o apreciere istorică printr-o investigaţie brechtiană exhaustivă într-un caz de asuprire statală sub conducerea lui Ceauşescu”. Publicaţia americană apreciază şi „fascinanta gamă de clipuri din emisiuni de televiziune” folosită din Arhiva Televiziunii Naţionale.
În acord, Screen Daily remarcă faptul că prin „tăierea abruptă a fiecăruia dintre aceste segmente (à la Godard sau în stilul Michael Haneke), Jude le foloseşte pentru a pune cap la cap imaginea unei false utopii pe care Mugur o respinge şi care are ca scop distrugerea voinţei individului în numele «unui tărâm al solidarităţii indestructibile»”.
Abuzurile făcute de serviciile secrete din timpul dictaturii Ceauşescu sunt aduse la viaţă „cu însufleţire”. Filmul este „un hibrid curajos care combină documentarul de arhivă cu punerea în scenă a unei «piese documentare» scrise de Gianina Cărbunariu”.
„Filmul este excelent jucat de distribuţia din care fac parte Ioana Iacob şi Şerban Lazarovici, care reuşeşte să proiecteze o imagine puternică a lui Mugur ca exemplar vital al protestului social”, mai notează Screen Daily.
Francezii de la Lepolyester.com sunt de părere că „«Tipografic Majuscul» este formidabil”. „Mai puţin narativ decât alte filme ale lui Jude, forma este radicală, iar ironia este parte din ea”.
„Radu Jude semnează primul mare documentar al anului. Cu această confruntare conceptuală, dar simplă, ne arată că violenţa şi paranoia erau peste tot, dar şi că răzvrătirea latentă se regăsea pretutindeni. Ecoul în ziua de astăzi este la fel de palpabil”.
Filmul rulează în cinematografele din România începând cu 21 februarie 2020.
Scenariul este semnat de Radu Jude şi Gianina Cărbunariu, director de imagine este Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuţiu, Irina Moscu s-a ocupat de scenografie şi Dorin Negrău de costume. Producător este Ada Solomon.
„Tipografic Majuscul” este o producţie microFILM în coproducţie cu Televiziunea Română şi Hi Film Productions.
Radu Jude este inclus în selecţia Forum şi cu documentarul „Ieşirea trenurilor din gară”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă. Filmul va avea premiera mondială pe 26 februarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.