Documentarul „Fotbal infinit” al lui Corneliu Porumboiu va avea premiera mondială vineri, la Berlinală, unde a fost selectat în competiţia secţiunii Forum, iar fostul fotbalist olandez Marco van Basten, director tehnic al FIFA, este invitatul special al proiecţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul porneşte de la ideile unui funcţionar din Vaslui care îşi pune întrebări despre regulile jocului de fotbal: De ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? Există vreun raport intim între fotbal şi viaţă?

Marco van Basten, în calitate de director tehnic al FIFA, militează şi el pentru schimbarea regulilor din fotbal. Olandezul doreşte, printre altele, renunţarea la cartonaşele galbene, loviturile de departajare şi la regula ofsaidului. Propunerile lui van Basten au fost testate într-un meci pilot, din liga a treia olandeză, între FC Lisse şi Quick Boys.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În „Fotbal infinit”, alături de personajul principal, Laurenţiu, apare şi Corneliu Porumboiu, care îşi joacă propriul rol.

„Tatăl meu a fost jucător de fotbal şi mai apoi a devenit arbitru internaţional, iar eu, la rândul meu, am făcut fotbal în adolescenţă, gândindu-mă că pot deveni profesionist. Pentru mine, să schimbi regulile jocului părea un soi de erezie. În acelaşi timp, m-a intrigat timpul îndelungat şi tenacitatea pe care Laurenţiu o investeşte încercând să schimbe fotbalul”, a declarat Corneliu Porumboiu.

De cealaltă parte, Laurenţiu Ginghină, protagonistul filmului, a transmis: „Mă cunosc cu Corneliu din copilărie. Dar în toamna anului 2016, când m-a întrebat dacă sunt de acord să fiu implicat într-un film despre modificarea jocului de fotbal, am crezut că este o glumă. Apoi mă aşteptam ca proiectul să fie amânat sau anulat. Până la urmă a ieşit un film deopotrivă despre fotbal cât şi despre libertate”.

Echipa filmului va participa la Berlinală cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

„Fotbal infinit”, distribuit de Voodoo Films, va avea premeira în cinematografele româneşti pe 9 martie.

Corneliu Porumboiu, născut în 1975, la Vaslui, a studiat regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti. După o serie de filme de scurtmetraj („Pe aripile vinului“, „Călătorie la oraş“ şi „Visul lui Liviu“), Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006 cu filmul „A fost sau n-a fost?“. Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d'Or şi premiul pentru distribuţie Label Europa Cinémas. Al doilea lungmetraj al lui, „Poliţist, adjectiv“, a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Au urmat filmele „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism“ (2013) şi „Al doilea joc“ (2014). În 2015, a lansat la Cannes lungmetrajul „Comoara”, pentru care a fost recompensat cu A Certain Talent Prize al secţiunii Un Certain Regard.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ajuns la ediţia a 68-a, are loc în perioada 15 - 25 februarie. 

Pentru cea de-a 48-a ediţie a competiţiei Forum au fost selectate 44 de filme, dintre care 35 vor fi prezentate în premieră mondială.

România va fi prezentă în competiţia oficială a Belinalei de anul acesta prin Adina Pintilie şi lungmetrajul ei de debut „Nu mă atinge-mă”. Ţara noastră va fi reprezentată şi în Panorama, de debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, „Lemonade”.

„În pronunţare”, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics’ Week, regizorul Călin Peter Netzer va face parte din juriul care premiază cel mai bun lungmetraj de debut, în timp ce actriţa şi regizoarea Alina Grigore, scenaristul Ioan Antoci şi criticul de film Flavia Dima se numără printre cei 250 de cineaşti din 81 de ţări care au fost invitaţi pentru a participa în programul Berlinale Talents.

În secţiunea Generation Kplus, dedicată filmelor pentru copii şi tineri, au fost selectate producţiile româneşti „De Natura", de Lucile Hadzihalilovic, şi „Trois reves de jeneusse", de Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.