Filmul „Anul nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureşanu şi produs de Ada Solomon, a câştigat Piramida de Aur - cea mai înaltă distincţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediţie, a anunţat Ministerul Culturii.
Trofeul a fost înmânat ambasadorului României în Egipt, Olivia Toderean, de directorul festivalului, marele actor Hussein Fahmy, şi de ministrul egiptean al Culturii, dr. Ahmed Fouad Hanno.
„Juriul internaţional şi publicul egiptean au fost profund mişcaţi de această tragi-comedie, care a stârnit ropote de aplauze şi a fost elogiată întreaga seară. Felicităm călduros pe Bogdan Mureşan, pe Ada Solomon, întreaga echipă de actori şi realizatori care au dat viaţă acestui film extraordinar! Festivalul Internaţional de Film de la Cairo este cel mai vechi şi mai prestigios eveniment cinematografic din Orientul Mijlociu şi Africa, iar această reuşită consolidează proiecţia culturală a României în această zonă. Un mare succes pentru cinematografia românească şi o nouă filă de excelenţă culturală!”, a transmis Ministerul Culturii pe Facebook.
Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards) în categoria European Discovery 2024 - Prix FIPRESCI, „Anul Nou care n-a fost” are la activ peste 20 de selecţii în festivaluri internaţionale, şi 14 premii: Cel mai bun film al secţiunii Orizzonti, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, Premiul Bisato d'Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu şi menţiunea specială pentru imagine Authors under 40 „Valentina Pedicini” acordată directoarei de imagine Boróka Biró - la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia -, Premiul Special al Juriului în cadrul Bucharest International Film Festival, Trofeul pentru Cel mai bun film la B3 Festival of the Moving Image din Frankfurt, Menţiunea specială a juriului „Molodist” International Film Festival, Kiev, Silver Atlas, premiul pentru regie şi Youth Jury Prize (Premiul Juriului Tânăr) la Festivalul Internaţional de Film Arras, Franţa, Premiul pentru cel mai bun film (Golden Pyramid) din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Cairo, Egipt, Premiul Păunul de argint/ Silver Peacock pentru Cel mai bun regizor la Goa International Film Festival, India, precum şi Marele Premiu „Aleksandar Saša Petrović” pentru cel mai bun film, Premiul „Gordan Mihić” pentru scenariu (acordat lui Bogdan Mureşanu) şi menţiunea specială a juriului pentru Vanja Kovacevic (montaj), în cadrul Original Film Festival/ Festival Autorskog Filma, Serbia.
„Anul nou care n-a fost” este o tragicomedie ce surprinde viaţa a şase personaje al căror destin se intersectează într-o singură zi, în preajma Revoluţiei din 1989. Filmul oferă o perspectivă intensă şi emoţionantă asupra istoriei recente a României, adresându-se atât celor care au trăit sub regimul comunist, cât şi noilor generaţii care descoperă această perioadă prin cărţi de istorie.
Distribuţia filmului reuneşte unii dintre cei mai apreciaţi actori români ai momentului: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Marian Râlea, Ioana Flora, Ada Galeş şi mulţi alţii.
O producţie Kinotopia România, lungmetrajul a fost realizat în co-producţie cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) şi în asociere cu Chainsaw Europe. Proiectul a beneficiat de finanţare de la Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.