Săptămâna viitoare va fi lansată măsura 3, prin care IMM-urile vor primi 200.000 de euro pentru investiţii, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. De asemenea, în cursul acestei luni va fi lansat şi proiectul Electric-Up, pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in. Suma necesară implementării Programului “Electric Up“ este de 476 milioane lei în primul ciclu de finanţare.
"Vom lansa preînscrierile pentru programul Electric-up. În aceeaşi aplicaţie, cu măsurile 1 şi 2, pentru că am vrut să fie toată baza de date unită. Cei care doresc să participe la programul Electric-up - şi reamintesc ca este programul prin care se dau granturi de până la 100.000 euro pentru IMM-uri şi domeniul HORECA pentru instalarea panourilor solare, între 27 kW şi 100 kW, şi a cel puţin unei staţii de încărcare electrică pentru autovehicule vehicule electric şi hibrid electric. Am vrea ca în termen de o săptămână să lansăm înscrierea efectivă în program. Astăzi, în după-amiaza aceasta, începe preînscrierea. În cursul acestei luni vom lansa şi acest proiect Electric-up. Sunt promisiuni pe care le-am făcut şi le-am dus la îndeplinire", a spus ministrul.
Suma necesară implementării programului este de maximum 476 milioane lei în primul ciclu de finanţare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100 kWp şi cel puţin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare, reprezentând un suport financiar de până la 100% din cheltuielile eligibile. În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, conform H.G. nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice”, se arată în ghidul proiectului.
Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minimum 27kWp şi maximum 100 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contoare inteligente care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ.
Ministrul Virgil Popescu a vorbit şi de un alt domeniu strategic, de IMM-uri, de mediul de afaceri, respectiv măsurile 1, 2 şi 3.
"Vorbim de acel miliard de euro probabil în urma şedinţei de guvern de astăzi vom vorbi de acel miliard jumătate de euro pentru că astăzi este pe ordinea de zi aprobarea ordonanţei. Săptămâna trecută a fost în primă lectură, bugetul s-a suplimentat şi vom vorbi de peste un miliard şi jumătate în aşa fel încât toţi cei care au depus pe măsura 1, toţi cei care au depus în măsura 2 să fie finanţaţi. Şi vorbim de 29.000 de firme pe măsura 1 şi 22.226 pe masura 2. Evident, o să trebuiască să vedem cate sunt eligibile şi câte nu. Vă pot spune că astăzi la ora când vorbim noi sunt peste 3.000 de firme din măsura 1 evaluate, banii au plecat deja, sunt în conturile agenţiilor pentru IMMuri şi azi au fost plătite către bănci. Mâine, firmele vor primi în aplicaţia informatica contractele de finanţare în format electronic. Trebuie să le downloadeze, să le semneze şi să le urce în aplicaţie, plăţile se vor duce către bănci, şi într-o zi-două vor avea banii în cont. Este a doua măsură ambiţioasă a noastră după certificatele pentru situaţii de urgenţă", a precizat Virgil Popescu.
El a afirmat că s-au eliberat peste 69.000 de certificate de urgenţă doar în online.
"Acesta este al doilea pas pe care îl facem: accesarea de fonduri europene fără ca omul să se mai deplaseze la minister sau să aducă vreo adeverinţă. STS a fost un partener foarte profesionist. Mâine, toate firmele care au fost evaluate în măsura 1 vor primi notificare de accept şi contractul pentru a putea fi semnat. Nu trebuie decât să stea în faţa calculatorului. De luni, acelaşi lucru se va întâmpla cu măsura 2. Eu cred şi sper ca până la sfârşitul acestei luni toată măsura 2 să fie achitată, vorbim de 29.000 de firme să beneficieze de aceşti bani. Antreprenorii să îşi verifice aplicaţia şi să semneze contractul de finanţare. Dacă în termen de cinci zile nu semnează acest contract, înseamnă că renunţă la a mai beneficia de acest ajutor. Săptămâna viitoare vom lansa şi măsura 3, foarte mulţi antreprenori aşteaptă acest lucru, 200.000 de euro pentru IMM-uri, pentru investiţii. Este o plajă foarte largă de coduri CAEN, o măsură foarte aşteptată. Nu trebuie să se grăbească, vom lăsa aplicaţia deschisă vreo 90 zile şi vom face evaluarile, pentru ca nu e pe principiul primul venit-primul servit, ca la măsura 1 şi 2, este pe o evaluare de proiecte. Dar am promis ca lansăm toate cele 3 măsuri, că vom face aceste plăţi în economie, iar antreprenorii vor beneficia de aceşti bani", a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.