Vienna Insurance Group AG (VIG), principalul grup de asigurări în Austria, a anunţat marţi că volumul primelor a crescut la 11 miliarde de euro (+5,5%) în 2021, iar profitul (înainte de impozitare) a crescut la 511 milioane de euro (+47,8%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dividendul propus a crescut la 1,25 euro pe acţiune (+66,7%), anunţă asiguratorul.

”Volumul total al primelor, de 11 miliarde de euro, a depăşit cu 5,5%, respectiv cu peste 574 milioane de euro, valoarea înregistrată în anul anterior. Totodată, a fost atins pentru prima dată pragul de 11 miliarde de euro. Grupul VIG a obţinut creşteri semnificative pe toate liniile de business, cu excepţia asigurărilor de viaţă cu primă unică, ce au scăzut uşor, în linie cu strategia noastră. În 2021, creşteri semnificative ale primelor s-au înregistrat mai ales pe segmentul asigurărilor de proprietăţi şi răspunderi (+8,0%), precum şi pe segmentul poliţelor auto (RCA +7%, CASCO +8,7%). Primele subscrise au înregistrat o creştere substanţială în special în Republica Cehă (+7,7%), Regiunea ECE extinsă (+9,3%) şi segmentul Operaţiuni asociate Grupului (+13,2%)”, arată datele VIG.

Dintre ţările incluse în Regiunea ECE extinsă, în special Ţările Baltice (+9,1%), Croaţia (+23,1%), România (+17,2%) şi Ungaria (+13,6%) au înregistrat creşteri substanţiale ale primelor. Per ansamblu, 61,8% din primele grupului în 2021 au fost subscrise pe pieţe din afara Austriei. Cea mai mare pondere în totalul primelor o deţin asigurările de proprietăţi şi răspunderi, cu 5,267 miliarde de euro, urmate de asigurările de viaţă cu prime regulate, cu 2,683 miliarde de euro, asigurările RCA, cu 1,612 miliarde de euro, asigurările CASCO, cu 1,402 miliarde de euro, asigurările de viaţă cu primă unică, cu 869 milioane de euro şi asigurările de sănătate, cu 743 milioane de euro.

Cheltuielile cu despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurări au crescut moderat cu 1,6%, până la 7,14 miliarde de euro. Creşterea a fost rezultatul unor factori precum volumul mai ridicat de business pe segmentul asigurărilor non-viaţă. S-a pus accentul în mod special pe extinderea serviciilor digitale dedicate constatării daunelor şi plăţii despăgubirilor şi beneficiilor.

Unele dintre companiile VIG au implementat aplicaţii speciale în acest sens, un exemplu fiind compania BTA din Ţările Baltice, care a lansat BTA DriveX, ce permite evaluarea online a vehiculului şi notificarea automată a daunei pe segmentul asigurărilor CASCO. Asirom VIG în Romania şi compania bulgară Bulstrad sunt, de asemenea, printre companiile care au lansat pe piaţă soluţii digitale de procesare a daunelor în 2021. Creştere a profitului înainte de impozitare cu aproape 50%

Cu o valoare de 511,3 milioane de euro, profitul înainte de impozitare s-a situat peste limita superioară de 500 de milioane de euro prognozată pentru 2021 şi a consemnat o creştere cu 47,8% faţă de anul anterior. Creşterea profitului este în special o consecinţă a îmbunătăţirii ratei combinate şi a performanţei rezultatelor financiare. Rezultatul din anul anterior a inclus de asemenea, între altele, deprecierea fondului comercial. Profitul operaţional, ajustat cu deprecierea activelor necorporale, a ajuns la 512 milioane de euro şi a înregistrat o creştere cu 5,1% faţă de anul anterior. Cu o valoare de 375,7 milioane de euro, profitul net a crescut cu 62,3% comparativ cu anul anterior.

Investiţiile totale (incluzând numerarul şi echivalentele în numerar) s-au situat la 37,3 miliarde de euro la 31 decembrie 2021, în creştere cu aproximativ 2%. Evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior a fost în special rezultatul creşterii temporare a numerarului şi echivalentelor în numerar în vederea pregătirii achiziţiei operaţiunilor Aegon din Europa de Est.

Datorită evoluţiei foarte bune a businessului, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune în cadrul Adunării Generale Anuale o creştere semnificativă a dividendului pentru 2021, la 1,25 euro pe acţiune, comparativ cu un dividend de 75 de eurocenţi în anul anterior. Aceasta corespunde unei creşteri cu 66,7% şi unei rate de distribuire a dividendelor de 42,6%. Randamentul dividendului se situează la un nivel bun, de 5.0%.

Comparativ cu anul anterior, profitul pe acţiune a crescut considerabil, cu 62,3%, la 2,94 euro.

”Performanţa Grupului în anul financiar 2022 va fi în continuare influenţată de factori de incertitudine asociaţi în special cu situaţia de război din Ucraina şi cu consecinţele sale neprevăzute. În plus, pandemia în curs de desfăşurare, inflaţia, preţurile ridicate ale materiilor prime, problemele privind lanţurile de aprovizionare şi limitarea accesului la resurse sunt printre factorii ce conduc la creşterea riscurilor şi afectează implicit pieţele VIG. Consecinţele acestor factori de incertitudine şi efectele asupra evoluţiei businessului în 2022 nu pot fi estimate în prezent. Pentru 2022, ne-am propus o evoluţie pozitivă la nivel operaţional, ce va depinde de aspectele menţionate anterior şi de faptul că, până acum, Grupul VIG a gestionat foarte bine provocările recente la nivelul operaţiunilor de asigurări”, anunţă grupul.

Reprezentanţţii grupului spun că situaţia actuală din Ucraina este asociată şi cu incertitudinea economică şi o posibilă volatilitate a pieţelor de capital, ceea ce face greu de anticipat evoluţia businessului în 2022.

Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) este principalul grup de asigurări atât în Austria, cât şi în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (ECE). Grupul este format din aproximativ 50 de companii din 30 de ţări. Are peste 25.000 de angajaţi şi peste 22 de milioane de clienţi. Acţiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.