Construcţiile au reprezentat unul dintre motoarele economiei româneşti din 2020, cu o creştere a volumului lucrărilor de aproape 16% faţă de anul precedent, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar estimările arată că şi 2021 va fi un an bun pentru acest domeniu, a declarat joi Mauricio Mesa Gomez - Country Manager Cordia Romania şi Spania, la Videoconferinţa News.ro - RoInvest. El afirmă că un TVA de 5% pentru apartamentele cu un preţ maxim de 140.000 de euro ar creşte puterea de cumpărare pe segmentul locuinţelor mai mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Acum câteva zile s-a împlinit un an de când am ieşit din perioada de lockdown impusă de pandemia de COVID-19. Chiar dacă au existat şi în continuare restricţii, necesare în contextul efortului de prevenire a răspândirii virusului, carantina din martie-mai 2020 a fost momentul care ne-a pus în faţa unei realităţi greu de imaginat. În ultimele 12 luni am fost cu toţii parte din schimbările prin care au trecut economia şi societatea. A fost o perioadă în care cu toţii am devenit mai atenţi la mediul în care ne trăim viaţa, la familiile noastre şi la cei din jurul nostru. Ne-am adaptat la noua realitate socială şi economică, iar acum este momentul unui nou început, pe noile fundamente", a declarat Mauricio Mesa Gomez - Country Manager, Cordia Romania şi Spania.

Începutul de an vine pe fondul unei creşteri a economiei României de 2,8% în primul trimestru din 2021, cea mai mare din Uniunea Europeană.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"De altfel, estimările Comisiei Europene arătau deja că România, cu o creştere economică anuală de 5,1% va fi campioana Europei Centrale şi de Este din acest punct de vedere, peste Polonia şi Ungaria, cu estimări de creştere de 5%. Construcţiile au reprezentat unul dintre motoarele economiei româneşti din 2020, cu o creştere a volumului lucrărilor de aproape 16% faţă de anul precedent, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Toate estimările arată că şi 2021 va fi un an bun pentru acest domeniu", adaugă el.

De exemplu, în primul trimestru din 2021, au fost emise autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în creştere cu 18,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

De altfel, rezidenţialul, segment pe care activează şi Cordia România, parte a grupului Futureal, s-a situat în 2020, din perspectiva vânzărilor de apartamente, la un nivel mai bun decât în 2019, în ciuda contextului dificil generat de pandemie.

"Această evoluţie a venit ca urmare a creşterii şi modificărilor apărute în privinţa cererii. Cumpărătorii de locuinţe îşi doresc astăzi apartamente noi care să le ofere un plus de confort, în condiţiile în care mulţi dintre ei au lucrat de acasă. Confortul şi calitatea locuirii vizează, în afară de obiectul în sine, şi alte aspecte. Eficienţa energetică, accesul la o infrastructură rutieră şi de transport în comun bine dezvoltată, spaţiile verzi din proiect şi din apropierea lui, tehnologia modernă din proiectele rezidenţiale sunt doar câteva dintre elementele pe care cumpărătorii le au în vedere. Cu cât aceste elemente vor fi mai frecvente în cât mai multe zone urbane, cu atât domeniile economice care ţin de viaţa noastră cotidiană – rezidenţialul, comerţul modern, horeca, serviciile – vor creşte. Şi această creştere înseamnă noi locuri de muncă, venituri, taxe şi impozite", afirmă Mauricio Mesa Gomez.

Acesta salută existenţa în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a unor direcţii de stimulare a dezvoltării infrastructurii de transport în comun şi a construirii sustenabile şi eficiente energetic.

"Sunt domenii care vor stimula fără îndoială dezvoltarea rezidenţială pe fundamente sănătoase şi sustenabile", precizează el.

Mauricio Mesa Gomez  consideră că cererea este importantă pentru orice business, însă trebuie să fie susţinută de puterea de cumpărare.

"Extinderea aplicării TVA-ului de 5% la apartamentele cu un preţ maxim de 140.000 de euro este o măsură legislativă care va creşte puterea de cumpărare pe segmentul apartamentelor noi mai mari şi care va ajuta la rezolvarea unei probleme de supraaglomerare a locuinţelor. Aproape jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe supraglomerate, iar în Bucureşti spaţiul disponibil per persoană este de sub o cameră. Sunt multe cazuri în care membrii a trei generaţii trăiesc sub acelaşi acoperiş: copii, părinţi şi bunici", spune acesta.

Piaţa rezidenţială din Bucureşti a fost dominată în ultimii ani de achiziţii de apartamente cu două camere, pentru că efortul financiar al familiei pentru achiziţia unui apartament de trei camere cu TVA 19% este prea mare.

"În acest context, un TVA de 5% pentru apartamentele cu un preţ maxim de 140.000 de euro ar creşte puterea de cumpărare pe segmentul locuinţelor mai mari, care să asigure plusul de confort şi calitatea crescută a locuirii pe care din ce în ce mai multe familii şi le doresc în România. Nu în ultimul rând, pentru a continua să crească, economia are nevoie de predictibilitate în privinţa legislaţiei şi fiscalităţii, astfel încât companiile să-şi poate face planuri de business măcar pe termen mediu. În domeniul dezvoltării rezidenţiale, ne-ar ajuta foarte mult transparenţa în privinţa planurilor urbanistice tip PUZ, PUG, digitalizarea procesului de avizare şi autorizare şi scurtarea termenelor de obţinere ale avizelor şi autorizaţiilor de construire. Avem încredere că acest nou drum pe care pornim împreună, companii şi autorităţi deopotrivă, va fi mai uşor şi că vom contribui cu toţii la creşterea economică, adică, în cele din urmă, la îmbunătăţirea nivelului de trai din România", arată reprezentantul Cordia.

Stadiul actual al investiţiilor, perspectivele în viitorul apropiat şi ce trebuie făcut pentru creşterea lor sunt temele principale pe care speakeri de top le dezbat joi, la a doua ediţie a videoconferinţei “RoInvest”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Partener al evenimentului este Cordia.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.