Preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat joi că măsurile pentru mediul de afaceri sunt limitate, iar mediul de afaceri este extrem de afectat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Trăim paradoxul faptului că deşi mai avem jumătate din banii europeni alocaţi pentru 2014-2020, deşi ne pregătim de o perioadă cu 40 de miliarde de euro, se discută activ de PNRR, din păcate măsurile pentru mediul de afaceri sunt limitate. (…) Mediul de afaceri este extrem de afectat, suntem în competiţii cu alte economii din UE. La noi, în afară de ce s-a întâmplat cu IMM Invest şi programe rezultate din acest program, am mai avut acel şomaj tehnic şi cam atât”, a declarat Florin Jianu, joi, la videoconferinţa News.ro - 
IMM-urile, oxigen pentru România
El a precizat că statul ar fi trebuit să sprijine firmele care merg la târguri sau la misiuni economice internaţionale. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Unde statul ar trebui să intervină, mă refer la târgurile mari unde micul antreprenor nu are niciun fel de acces, un stand costă de ordinul zecilor de mii de euro. Nu putem aştepta de la IMM să aibă această capacitate şi să atragă atenţia asupra lui”, a explicat Florin Jianu.
El a precizat că reforma mediului de afaceri legată de acest domeniu ar fi arătat astfel, urmând să fie desfăşurată pe trei paliere. 
“Un palier e acela la firmelor care merg individual la târguri, misiuni economice. Ori o facilitate fiscală sau un grant, multe ţări dezvoltate merg pe astfel de granturi, în Norvegia e în valoare de 2.500 de euro. Austria are programe naţionale dar şi locale, municipale.  Pentru companii de tip start up nu prea merge cu deduceri fiscale”, a precizat Florin Jianu.
Jianu a menţionat că al doilea palier ar fi cel al organizaţiilor din mediul de afaceri, menţionând că acestea şi-au dezvoltat capacitatea şi ar putea coagula 10-20 de firme pentru a putea merge la asemenea târguri şi misiuni economice, iar ultimul palier este cel al pavilonului naţional, acolo unde firmele nu pot funcţiona individual din cauza costurilor ridicate de închiriere a unui spaţiu la un asemenea târg internaţional. 
Florin Jianu a precizat că dialogul cu Ministerul Economiei în această perioadă este inexistent. 
“Toate lucrurile rezultă ca urmare a dialogului. Din păcate, în această perioadă dialogul cu Ministerul Economiei este unul inexistent. Dacă ar exista un dialog şi măsurile ar fi mai potrivite, ar fi aliniate cu nevoile mediului de afaceri”, a mai transmis preşedintele CNIPMMR.
Parteneri ai videoconferinţei sunt VisaAlpha BankBCR şi UniCredit Bank.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.