Oraşele mari, dar şi cele mici şi mijlocii vor primi o finanţare de aproximativ 5 miliarde euro, prin intermediul Programul Operaţional Regional, a declarat miercuri Cătălin Iapă, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, la videoconferinţa News.ro „Oraşul meu – Acasă şi la birou”, ediţia a II-a, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
”Urmărim întărirea capacităţii administrative publice locale pe modele de succes din Uniunea Europeană. Politica urbană va fi realizată în cadrul unui proiect european, prin care vom lua şi modele de succes din UE şi se vor regăsi în aceste documente. Concret, în urma acestui proiect va rezulta un ghid privind dezvoltarea şi implementarea de politici urbane integrate, o metodologie privind intervenţia pe regenerarea urbană pe diverse tipuri de teritorii. De exemplu, situri industriale, ansambluri de locuinţe, centre istorice urbane, precum şi o metodologie de a promova parteneriatul public-privat în proiecte de dezvoltare urbană. Ştim că în România, parteneriatul public-privat nu a fost accesat, din păcate, până acum, la nivel mare şi ar putea fi o sursă importantă atât de fonduri financiare, cât şi de dezvoltare a oraşelor”, a spus Cătălin Iapă.
Legat de politica urbană naţională, el afirmă că se vor crea şi nişte indicatori specifici, care pot fi urmăriţi mult mai uşor în viitor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”De exemplu, vom avea la finalul acestei politici un indice de vitalitate a populaţiei şi un indice de acces la serviciile şi facilităţile publice cheie. Două lucruri pe care vom putea mult mai uşor să le urmărim în momentul în care vor fi mai accesibile. Am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii comunităţilor loale, cu oraşele, cu judeţele, atât oraşele mai mari, cât şi oraşele mai mici, şi am ajuns la nişte concluzii legate de necesităţile pe care le văd comunităţile locale”, a precizat oficialul, dând ca exemplu nevoia de infrastructură rutieră.
”35% dintre comunităţile cu care am lucrat au spus că aceasta este principala problemă. 27% au spus că principala problemă este infrastructura de utilităţi, deci pe locul al doilea între priorităţile celor din administraţia publică locală, urmată de încă două priorităţi: 6% spun că e infrastructura de învăţământ şi 3% infrastructura de sănătate”, a adăugat Cătălin Iapă.
Pe de altă parte, spune el, oraşele mari au nevoi diferite faţă de comunităţile mai mici.
Mai mult, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a finanţat comunităţile din fonduri europene prin două axe specifice.
”Pe Axa 4 din Programul Operaţional Regional în acest ciclu financiar avem contracte semnate de 2,1 miliarde euro, aproximativ 400 de contracte cu municipiile reşedinţă de judeţ. Prin această axă se finanţează proiectele demobilitate, de regenerare urbană, incluziunea comunităţilor marginalizate şi modernizarea infrastructurii de educaţie. Fiecare regiune din cele şapte ale României beneficiază din fonduri din această axă. Pe de altă parte, oraşele mai mici au o sursă separată de finanţare, este vorba de Axa 13 a Programului Operaţional Regional, care se numeşte Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii. A avut iniţial o alocare de aproximativ 300 milioane euro, dar văzând că nevoile sunt mai mari de atât, am supracontractat şi am ajuns la aproape 450 milioane euro proiecte semnate în acest moment”, a spus Iapă.
Secretarul de stat afirmă că problemele pe care doreşte să le rezolve în oraşele mici şi mijlocii sunt reducerea populaţiei pe fondul migraţiei către centrele urbane mari sau în afara ţării, populaţia îmbătrânită, şomajul în creştere şi activitatea economică redusă.
”Pe ciclul actual, în total pentru mediul urban, pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, avem o alocare de aproximativ 4,8 miliarde euro. Deci aproximativ 5 miliarde euro vor intra în oraşe mari sau mici şi mijlocii, prin intermediul Programul Operaţional Regional. În acest moment, împreună cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene, avem în lucru şi Ordonanţa privind unele măsuri pentru prroiecte de reglementare urbană, finanţate din fonduri externe nerambursabile. Se referă la următorul ciclu de finanţare şi în principal oraşele mari, dar şi cele mici şi mijlocii vor fi în centrul atenţiei noastre pentru nevoi de finanţare”, a explicat oficialul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.