Aproape toate proiectele cu finanţare europeană, care au ca beneficiar zona publică, vin cu prelungiri ale perioadei de implementare, a declarat miercuri Adrian Mariciuc, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, la videoconferinţa News.ro „Oraşul meu – Acasă şi la birou”, ediţia a II-a, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
"Zona de fonduri europene este încărcată de un grad foarte mare de hârtii, de birocraţie, de reguli. Uneori aceste elemente ne ajută, alteori ne încurcă accesul. Prin urmare, încercăm pe cât posibil să insistăm ca la următorul exerciţiu financiar 2021-2027 să plece de la câteva principii fundamental. Un prim lucru de care suntem foarte, foarte aproape este o abordare descentralizată. Un al doilea element fundamental pe care vrem să construim perioada 2021-2027 se referă la zona de simplificare. E clar, cu regulile pe care uneori singuri ni le-am pus va trebui să creştem enorm numărul de personal, pentru a face faţă acestor lucruri. Or ,doar simplificând vom putea să păstrăm nivelul de personal acolo unde este. Totodată, aş vrea să cred că am învăţat din numeroasele 'călcări pe greblă' şi nume acele momente în care am văzut că o decizie sau o acţiune propusă la un momen dat s-a întors puţin împotriva noastră. Vreau să cred că am învăţat din greşeli şi sper ca mare parte din ele să poată fi evitate", a spus oficialul.
El afirmă că ştie că este frustrant de multe ori, pentru mediul de afaceri, momente precum schimbarea oamenilor într-o anumită funcţie sau atunci când află care este gradul de absorbţie al fondurilor europene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Aş vrea să văd şi în zona publică mobilizarea sectorului privat atunci când vorbim despre o investiţie. Ştiu foarte bine că atunci când vorbim de exemplu de zone de clădiri de birouri, mediul privat, atunci când face pentru el, poate să facă respectiva investiţie într-un termen foarte scurt, rezonabil, la un cost optim. Nu acelaşi lucru se întâmplă, din păcate, când beneficiarul este zona publică. Cred că aici împreună putem acţiona astfel încât un timp pe care îl propunem iniţial într-un proiect să poată fi respectat. Din păcate, foarte multe, ca să nu spun toate proiectele, cu finanţare europeană, care au ca beneficiar zona publică, vin cu prelungiri de perioadă de implementare. Nu prea reuşim să ne încadrăm în acel termen estimat iniţial, cauzele fiind numeroase", a spus secretarul de stat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.