Premierul Florin Cîţu a anunţat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de miercuri a Executivului, prin care unităţile administrativ-teritoriale se pot împrumuta de la Trezoreria statului. Suma este de 630 milioane lei, iar actul normativ oferă posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare contractată de până la 3 ani şi respectiv de până la 5 ani.
UPDATE: ”Ordonanţa de urgenţă este menită să asigure dezvoltarea localităţilor cu finanţare europeană şi naţională, fondurile necesare acoperirii cheltuielilor până în momentul decontării facturilor şi să prevină pierderea investiţiilor din cauza lipsei contribuţiei proprii, a subliniat ministrul. Sumele vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferenţială”, a transmis, miercuri, Minsterul Dezvoltării.
Ministrul Cseke Attila a afirmat că Guvernul României susţine, prin aceste resurse financiare, ”dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Administraţiile locale vor putea accesa împrumuturi şi pentru investiţii prin programe naţionale şi chiar pentru finanţarea investiţiilor publice locale, un lucru care ar putea duce la deblocarea multor proiecte aflate, astăzi, în aşteptare. Ordonanţa de Urgenţă prevede, pentru aceste împrumuturi, o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă faţă de valorile de pe piaţa bancară. Astfel, dobânda va fi calculată după valoarea ROBOR din ultimele 3 luni (1,52% în momentul de faţă), la care se adaugă o marjă de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv de până la 5 ani. Printre priorităţile noastre pe termen mediu, 2021-2024, se află creşterea ritmului de absorbţie a fondurilor europene şi încurajarea participării directe a autorităţilor locale din România la programe europene. De aceea, posibilitatea accesării de împrumuturi la dobândă mică din Trezoreria Statului este esenţială pentru dezvoltare, în ansamblul ei", a declarat ministrul Dezvoltării.
UAT-urile şi subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, împrumuturi din venituri din privatizare, termenul limită fiind 1 noiembrie 2021. Solicitările vor fi depuse la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.
ŞTIRE INIŢIALĂ: „În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă pe care am anunţat-o de ceva vreme. Era blocată în avizare. Am deblocat-o. Prin această OUG vom da posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale să se împrumute de la Trezoreria statului. Suma este de 630 de milioane lei. Ordonanţa reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare contractată de până la 3 ani şi respectiv de până la 5 ani. Este o ordonanţă foarte aşteptată de foarte multe dintre unităţile administrativ-teritoriale din România”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.