Uniunea Europeană a avertizat miercuri în privinţa creşterii atacurilor cibernetice din partea unor entităţi şi grupuri din afara UE, afirmând că este esenţial de analizat riscurile implicate de furnizorii de echipamente de telecomunicaţii care au o cotă de piaţă semnificativă în blocul comunitar, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comentariile fac parte dintr-un raport pregătit de statele membre UE, referitor la riscurile de securitate cibernetică legate de viitoarele reţele 5G, a căror lansare este crucială pentru competitivitatea blocului comunitar într-o lume tot mai conectată.

În timp ce raportul nu se referă la o anumită ţară sau companie, observatorii menţionează frecvent China şi Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, ca posibile ameninţări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Între diferiţii actori potenţiali, statele din afara UE sau entităţi susţinute de state sunt considerate cele mai periculoase şi cele mai probabile să aibă ca ţintă reţelele 5G”, au anunţat într-un comunicat Comisia Europeană şi Finlanda, care deţine în prezent preşedinţia UE.

”În acest context de expunere sporită la atacuri faciliate de furnizori, profilul de risc al furnizorilor individuali va deveni important în mod special, inclusiv probabilitatea ca furnizorul să fie supus interferenţei unei ţări din afara UE”, potrivit comunicatului.

Guvernul american vrea ca Europa să interzică echipamentele Huawei, afirmând că acestea pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, acuzaţie respinsă în mod repetat de companie.

Huawei, care concurează cu compania finlandeză Nokia şi cu compania suedeză Ericsson, a salutat raportul UE, afirmând că este pregătită să colaboreze cu partenerii europeni la securitatea reţelelor 5G.

Reţelele 5G vor conecta miliarde de dispozitive, senzori şi camere video, utilizate în oraşe, locuinţe şi birouri smart, astfel că securitatea va deveni tot mai importantă.

UE va încerca să vină până la sfârşitul acestui an cu un set de măsuri pentru a răspunde riscurilor de securitate cibernetică, la nivel naţional şi la nivel european.

Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică finalizează la rândul ei o hartă de ameninţări specifice legate de reţelele 5G.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.