UniCredit, a doua cea mai mare bancă din Italia, a primit autorizaţia Băncii Centrale Europene (BCE) pentru oferta sa în acţiuni de 14 miliarde de euro destinată achiziţiei rivalei mai mici Banco BPM, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oferta UniCredit pentru BPM este una dintre mai multe oferte ostile care zguduie sectorul bancar italian, care, după curăţenia dificilă de după criza din 2008–2012, a înregistrat recent profituri record datorită dobânzilor ridicate.

UniCredit a anunţat că consiliul de administraţie a aprobat duminică emisiunea de acţiuni necesară finanţării ofertei, după ce acţionarii şi-au dat acordul vineri. Autoritatea italiană de reglementare a pieţei, Consob, este aşteptată să aprobe documentaţia ofertei în această săptămână, ultimul pas înainte ca UniCredit să poată lansa oficial oferta publică.

Totuşi, banca ar putea aştepta aproximativ o lună înainte de a lansa efectiv oferta, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Directorul general al UniCredit, Andrea Orcel – un veteran al fuziunilor şi achiziţiilor, care a construit de asemenea participaţii în Commerzbank (Germania) şi Generali (Italia) – a declarat în repetate rânduri că nu va pune în pericol randamentele pentru acţionari doar pentru a obţine o fuziune.

UniCredit a lansat oferta pentru Banco BPM în noiembrie, la scurt timp după ce BPM a făcut o mutare pentru a prelua administratorul de fonduri Anima Holding. Achiziţia Anima, estimată la 1,8 miliarde de euro, a devenit mai costisitoare pentru BPM săptămâna aceasta, după ce BCE a emis o opinie negativă privind aplicarea unor reguli favorabile de capital cunoscute sub numele de ”compromisul danez”.

BPM obţinuse anterior aprobarea acţionarilor pentru a continua tranzacţia cu Anima chiar şi fără beneficiile acelui regim special, care i-ar fi permis să plătească dividende suplimentare de 1 miliard de euro. Joi, BPM a anunţat că va merge mai departe cu achiziţia, indiferent de poziţia BCE.

UniCredit are dreptul de a renunţa la oferta pentru BPM în lipsa acestor beneficii din ”compromisul danez” şi a reiterat că va monitoriza cu atenţie impactul asupra profitabilităţii şi nivelului de capital al BPM înainte de a decide următorii paşi.

Vineri, UniCredit a declarat că respingerea de către BCE a regimului favorabil confirmă justeţea deciziei sale de a oferi acţionarilor BPM o primă aproape zero.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.