Un sistem de inteligenţă artificală al Google poate fi la fel de eficace ca radiologii în depistarea femeilor care pot dezvolta cancer de sân, pe baza examinării mamografiilor, şi a dovedit că poate reduce erorile, potrivit unor cercetători din Statele Unite şi Marea Britanie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, este cea mai recentă cercetare care arată că inteligenţa artificială are potenţialul de a îmbunătăţi acurateţea examinărilor pentru cancerul de sân, care afectează una din opt femei la nivel mondial.

Radiologii ratează circa 20% dintre cancerele de sân în mamografii, potrivit American Cancer Society, iar jumătate dintre toate femeile care sunt investigate pe parcursul a 10 ani au rezultate pozitive false.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Descoperirile studiului, dezvoltat de divizia de inteligenţă artificială DeepMind a grupului Alphabet, care a fuzionat cu Google Health în septembrie, reprezintă un progres major pentru potenţialul de detectare timpurie a cancerului de sân, a declarat Mozziyar Etemadi, unul dintre co-autorii studiului, de la Northwestern Medicine, din Chicago.

Echipa, care a inclus cercetători ai Imperial College London şi National Health Service din Marea Britanie, a instruit sistemul să identifice cancere de sân pe zeci de mii de mamografii.

Ulterior, a comparat predicţiile cu rezultatele reale dintr-un set de 25.856 de mamografii din Marea Britanie şi 3.097 din Statele Unite.

Studiul a arătat că sistemul de inteligenţă artificială poate identifica tumorile canceroase cu o acurateţe similară cu cea a experţilor radiologi, reducând însă numărul rezultatelor fals pozitive cu 5,7% în grupul din Statele Unite şi cu 1,2% în cel din Marea Britanie.

De asemenea, sistemul de inteligenţă artificială a redus numărul de cazuri fals negative, unde testele sunt clasificate în mod eronat ca fiind normale, cu 9,4% în grupul din Statele Unite şi cu 2.7% în grupul britanic.

Aceste diferenţe reflectă modul în care sunt citite mamografiile. În Statele Unite, numai un radiologist citeşte rezultatele, iar testele sunt efectuate o dată la unu sau doi ani. În Marea Britanie, testele au loc o dată la trei ani, iar fiecare este citit de doi radiologi. Când sunt în dezacord, este consultat un al treilea readiolog.

Într-un test separat, grupul de cercetători a comparat sistemul de inteligenţă artificială cu şase radiologi şi a constatat că sistemul a avut performanţe mai exacte în anticiparea cancerelor de sân.

Studiul are şi unele limitări. Majoritatea testelor au fost efectuate folosind acelaşi tip de echipament de imagistică, iar grupul american a conţinut numeroşi paciente cu cancere de sân confirmate.

Sunt necesare mai multe studii pentru a arăta dacă folosit de radiologi sistemul de inteligenţă artificială îmbunătăţeşte îngrijirea pacienţilor, fiind nevoie şi de acordul autorilor de reglementare, ceea ce ar putea dura mai mulţi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.