Contrabanda cu ţigări a crescut din nou, astfel că în martie a ajuns la 17,2% din totalul consumului, cu 1,6 puncte procentuale peste nivelul din ianuarie, iar în primul trimestru media comerţului ilicit a fost de 16,4%, cu 0,7 puncte mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit unui studiu derulat de Novel Research.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o majorare de 5,5 puncte procentuale, până la 43,2%. Cea mai importantă revenire pe creştere e notată în vest, plus 9,3 puncte, până la 27%”, a declarat directorul general al Novel Research, Marian Marcu, într-un comunicat.

El a arătat că se înregistrează o contrabandă mai mare şi în regiunea de sud-vest, cu un plus de 6 puncte procentuale, la 19,9%, dar şi în sud-est, cu 3,5 puncte, la 16,4%. Din punct de vedere al provenienţei, “cheap whites” continuă să fie principala sursă, aflându-se în creştere cu 5,7 puncte, la 55,9%.

Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în scădere accelerată cu 11,1 puncte în martie faţă de ianuarie, până la 21,2%. Ucraina, ca sursă de provenienţă este în uşoară creştere (cu 2,7 puncte, la 15,6%), iar Serbia este relativ constantă, potrivit lui Marcu.

"În contextul creşterii contrabandei cu 1,6 puncte procentuale, nu ne putem dori decât ca Ministerul de Finanţe să aplice cât mai repede posibil pachetul de măsuri anunţate recent: actualizarea legislaţiei în domeniul contrabandei, în urma consultării cu toate părţile interesate, şi securizarea frontierelor, prin dotarea corespunzătoare a autorităţilor direct responsabile”, apreciază Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud.

Ea arată că măsurile nu suportă amânare, cu atât mai mult cu cât contrabanda finanţează reţelele de crimă organizată, blochează dezvoltarea regiunilor de frontieră şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii statului.

Pierderile cauzate de piaţa neagră a tutunului sunt reflectate în încasările din accize şi taxe.

“În regiunile de frontieră sunt localităţi fără nicio bază economică, în care familii întregi supravieţuiesc aproape exclusiv din contrabandă. În zona de nord-est, în sate şi comune, 90% din ţigaretele comercializate sunt vândute pe sub tejghea şi alimentează piaţa neagră”, afirmă Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

La jumătatea lunii martie a fost lansată la Satu Mare o campanie regională anticontrabandă, intitulată „Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie”, de Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi ANAF, prin Direcţia Generală a Vămilor.

Aceasta se derulează în judeţele de graniţă din nord, nord-vest, nord-est, vest, sud-vest, precum şi în Bucureşti.

În primul trimestru, controlorii vamali au confiscat 3,12 milioane de ţigarete şi peste 360 de kilograme de tutun.

“Au fost demarate activităţi specifice ca toate birourile vamale de frontieră să fie dotate cu echipamente de scanare performante (atât fixe, cât şi mobile), iar infrastructura acestora să fie reabilitată şi adusă la standarde europene în scopul întăririi capacităţii administrative şi de control a autorităţii vamale din România”, a declarat vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.

Producătorii de ţigarete solicită ca, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.