Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni de stat în valoare de 600 milioane de lei (133,5 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în linie cu nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 2,20%, în creştere sensibilă faţă de ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, din ianuarie, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La licitaţia precedentă din cadrul aceleiaşi emisiuni de titluri, din 12-13 ianuarie, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 2,05% pe an până la scadenţă, iar randamentul maxim - de 2,07%.
Joi, la redeschiderea emisiunii, băncile au obţinut un randament mediu anual de 2,20%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 2,21%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit joi 1,58 miliarde lei, de două ori şi jumătate peste suma cerută de stat, însă Ministerul Finanţelor a preferat să împrumute o doar suma programată.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.
Dobânzile la care se împrumută statul român sunt în urcare semnificativă în ultimele luni, după ce au atins un nivel minim istoric în prima parte a anului trecut.
Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.
Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...