Românii sunt de părere că ţara noastră s-ar putea confrunta, în 2024, cu o criză financiară, una dintre potenţialele cauze fiind inflaţia, urmată de conflictele internaţionale şi de modificările legislative, arată rezultatele unui sondaj realizat de compania Reveal Maketing Research, la solicitarea XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.
”Românii sunt de părere că ţara noastră s-ar putea confrunta, în 2024, cu o criză financiară, una din potenţialele cauze fiind inflaţia, urmată de conflictele internaţionale şi de modificările legislative”, arată rezultatele unui sondaj realizat de compania Reveal Maketing Research, la solicitarea XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.
Peste jumătate dintre respondenţii chestionarului (57%) sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, ţara noastră să se confrunte cu o criză economică. De remarcat este faptul că mare parte dintre tinerii care au participat la cercetare (18-24 de ani) cred că anul acesta România va fi afectată de o criză economică (84%).
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ce priveşte sursa unei potenţiale crize economice, cei mai mulţi dintre românii incluşi în studiu consideră că inflaţia este principala cauză (76%), urmată de conflictele internaţionale (56%), modificările legislative (40%), alegerile electorale (39%), şomajul (23%) sau evenimentele personale inopinate (23%).
Peste jumătate (66%) dintre participanţii la studiu sunt de părere că „banii puşi deoparte” reprezintă o metodă sigură de a economisi, iar 60% dintre aceştia mizează pe depozitele de economii din bancă.
În paralel, 42% dintre respondenţi au încredere în investiţiile în obligaţiuni, iar 26% dintre aceştia preferă investiţiile la bursă prin platforme de brokeraj autorizate (26%). Totodată, 17% dintre respondenţi spun că investiţiile în criptomonede reprezintă o metodă sigură de a obţine profit.
„Este firesc ca, în vremuri incerte, să ne dorim să economisim pentru un viitor mai stabil. În acest context, este mai prudent să nu «punem toate ouăle în acelaşi coş» şi să fim deschişi la diversificarea metodelor de investiţii. În contextul în care inflaţia este văzută de mare parte dintre români drept o posibilă cauză a unei eventuale crize economice, datele arată că, în faţa acestui fenomen, banii puşi deoparte «la saltea» sau în depozite bancare nu reprezintă o metodă de a economisi. În acest caz, pot fi avute în vedere investiţiile pasive, însă astfel de decizii trebuie să aibă în spate o documentare amănunţită, deoarece vin la pachet cu un grad de risc”, explică Irina Cristescu, manager general al XTB România.
În ce priveşte strategia de a face faţă eventualelor dificultăţi financiare, 48% dintre respondenţi spun că plănuiesc să-şi continue planul de economisire pe care îl au în prezent, 27% dintre aceştia intenţionează să crească investiţiile, în vreme ce 13% au în plan să reducă sumele de bani alocate pentru acest lucru.
„Indiferent de strategia adoptată, este important ca, dacă alegem să investim diversificat, să identificăm acel furnizor care ne oferă sprijinul necesar, în special în ce priveşte managementul riscului”, adaugă Irina Cristescu.
Sondajul, realizat de Reveal Marketing Research în luna mai 2024, a inclus un eşantion de 1.004 respondenţi (bărbaţi şi femei, peste 18 ani) din mediul urban şi utilizatori ai internetului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.