Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a încetat marţi să cumpere petrol din Rusia şi a declarat că va întrerupe complet legăturile cu această ţară, în timp ce Statele Unite şi-au intensificat campania de pedepsire a Moscovei pentru invadarea Ucrainei, interzicând importurile de petrol şi energie ruseşti, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Măsurile Occidentului de a izola economic Rusia pentru atacul împotriva Ucrainei au lovit pieţele globale de mărfuri şi energie, ducând la creşterea preţurilor şi ameninţând să deraieze redresarea economică după pandemia de Covid-19.

Marea Britanie a anunţat la rândul ei că va interzice importurile de petrol rusesc, dar numai prin eliminarea treptată a acestora în 2022, pentru a oferi timp companiilor să găsească surse alternative de aprovizionare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Creşterea preţurilor metalelor de când Rusia a atacat Ucraina începe să îi afecteze pe unii traderi prinşi pe partea greşită a pieţei, precum şi  pe consumatorii finali, cum ar fi producătorii de automobile.

Bursa de metale din Londra (LME) a ​​oprit marţi tranzacţiile cu nichel, după ce preţurile metalului, care este o componentă cheie a bateriilor pentru vehiculele electrice, s-au dublat la peste 100.000 de dolari pe tonă.

Decizia Shell de a abandona Rusia vine la câteva zile după ce s-a confruntat cu o val de critici pentru cumpărarea petrolului rusesc – o tranzacţie care în urmă cu două săptămâni ar fi fost de rutină – subliniind modul în care statutul de paria al Moscovei creşte chiar şi pe o piaţă pe care o domina înainte.

„Suntem foarte conştienţi de faptul că decizia noastră de săptămâna trecută de a achiziţiona o încărcătură de ţiţei rusesc pentru a fi rafinat în produse precum benzina şi motorina - în ciuda faptului că a fost luată cu siguranţa aprovizionării în prim-planul gândirii noastre - nu a fost cea corectă şi îmi pare rău”, a spus directorul general Ben van Beurden.

Deşi nicio sancţiune nu a forţat încă astfel de retragere a investiţiilor, Shell şi rivalii BP şi Exxon Mobil au anunţat planuri de a vinde participaţiile lor din Rusia şi de a părăsi ţara, lăsând compania franceză TotalEnergies relativ izolată în decizia de păstrare a investiţiilor.

Zeci de companii şi-au oprit activitatea în Rusia de la invadarea Ucrainei, pe care Moscova a numit-o ”operaţiune militară specială” care vizează nu ocuparea teritoriului, ci distrugerea capacităţilor militare ale Ucrainei.

Producătorul german de îmbrăcăminte sport Adidas, firma de cosmetice Estee Lauder i proprietarul Calvin Klein şi Tommy Hilfiger, PVH Corp, sunt printre cele mai recente mărci care au anunţat suspendarea activităţilor în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.