Retailerul online de modă rapidă Shein a primit aprobarea Autorităţii de Conduită Financiară din Regatul Unit (FCA) pentru oferta publică iniţială (IPO) planificată la bursa din Londra, potrivit a două surse familiare cu situaţia, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aprobarea FCA reprezintă un pas important pentru compania fondată în China în demersul său de listare la Londra, după ce a depus confidenţial documentele necesare în iunie anul trecut. Cu toate acestea, Shein va trebui să facă faţă şi turbulenţelor de pe piaţă cauzate de noile tarife vamale de 145% impuse de preşedintele american Donald Trump pentru bunurile chinezeşti, precum şi de înăsprirea regulilor privind livrările fără taxe vamale din China către SUA.

Shein, care vinde rochii de 10 dolari şi blugi de 12 dolari în peste 150 de ţări şi care a fost evaluată la 66 de miliarde de dolari în ultima rundă de finanţare din 2023, are nevoie şi de aprobarea autorităţilor chineze – în special a Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) – pentru listarea de la Londra, au declarat sursele.

Compania a informat recent CSRC despre aprobarea obţinută de la FCA, dar nu a primit încă undă verde din partea autorităţilor de la Beijing. Shein şi FCA au refuzat să comenteze, iar CSRC nu a răspuns solicitărilor Reuters.

Shein, ale cărei haine sunt produse de mii de fabrici, în mare parte din China, a solicitat anul trecut permisiunea Beijingului pentru listarea la Londra, deşi compania şi-a mutat sediul central din Nanjing (China) în Singapore în 2022.

Depunerea documentelor la CSRC supune Shein noilor reguli impuse companiilor chineze care vor să se listeze în străinătate. Surse din industrie au explicat că, deşi Shein nu deţine sau operează unităţi de producţie proprii, colaborând cu aproximativ 5.800 de furnizori terţi, acest model de afaceri intră sub incidenţa reglementărilor CSRC. Aplicarea acestor reguli se face pe baza principiului ”substanţă peste formă”, ceea ce oferă autorităţii chineze o marjă largă de interpretare.

Majoritatea produselor Shein sunt livrate direct către consumatori, prin pachete individuale expediate pe calea aerului.

Probleme legate de regimul ”de minimis”

Shein, fondată de antreprenorul născut în China Sky Xu, intenţiona iniţial să se listeze la Londra în prima jumătate a acestui an, în funcţie de obţinerea aprobărilor din Regatul Unit şi China, a relatat Reuters în ianuarie.

Însă perspectivele listării au fost afectate recent, după ce administraţia Trump a decis să elimine regimul ”de minimis”, care permitea intrarea în SUA fără taxe a coletelor sub 800 de dolari, o scutire care a contribuit semnificativ la menţinerea preţurilor scăzute ale Shein.

Trump a semnat săptămâna trecută un ordin executiv prin care elimină această scutire pentru expedierile din China şi Hong Kong, începând cu 2 mai.

Eliminarea regimului ”de minimis” ar putea obliga Shein să majoreze preţurile pe piaţa americană, cea mai importantă pentru companie. Deşi măsura era anticipată, Shein a început deja să-şi diversifice reţeaua de aprovizionare, adăugând furnizori în Brazilia şi Turcia.

Totuşi, instabilitatea de pe piaţă provocată de tarifele impuse Chinei ar putea amâna listarea planificată iniţial în prima jumătate a anului, susţin sursele.

În februarie, Reuters a relatat că Shein intenţionează să îşi reducă evaluarea pentru IPO la circa 50 de miliarde de dolari, cu aproape 25% sub evaluarea de 66 de miliarde obţinută în runda de finanţare privată din 2023.

Valoarea finală a listării va depinde de impactul eliminării regimului ”de minimis” asupra afacerii, iar suma pe care Shein intenţionează să o strângă prin IPO rămâne neclară.

Războiul comercial declanşat de Trump cu China a stârnit temeri privind revenirea inflaţiei şi scăderea consumului în SUA, ceea ce afectează perspectivele comercianţilor precum Shein şi rivalul său Temu.

Volatilitatea bursieră din ultima săptămână complică şi mai mult evaluarea ofertelor publice, determinând companii precum Klarna (fintech suedez) să îşi amâne planurile de listare.

Shein s-a reorientat către Londra anul trecut, după ce tentativa de listare în SUA a fost abandonată în urma presiunilor venite din partea legislatorilor americani îngrijoraţi de presupuse abuzuri în lanţul de aprovizionare din China. Compania a declarat că are o politică de toleranţă zero faţă de munca forţată şi munca copiilor în lanţul său de furnizori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.