Igor Secin, CEO al grupului energetic rus Rosneft, a declarat sâmbătă că o creştere a capacităţii de producţie de petrol a contracarat eforturile OPEC+ de a reduce producţia de petrol, transmite Reuters.
Capacitate combinată de producţie de petrol de rezervă în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Irak a fost de 5,6 milioane de barili pe zi, sau 13% din producţia curentă OPEC+.
”Crearea de rezerve, aşa cum observăm atât de către companiile din Vest, cât şi din Orientul Mijlociu, poate fi o aşteptare a unor schimbări serioase ale pieţei”, a declarat Sechin, care a fost sceptic cu privire la cooperarea Rusiei cu OPEC, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.
”Prezenţa unor astfel de ”barili fantomă”, care pot avea un impact la scară largă asupra pieţei, compensează impactul reducerii voluntare a cotelor de producţie întreprinse de principalii participanţi OPEC”, a spus el.
”Asta o arată şi preţurile pieţei, care au scăzut după recenta decizie a miniştrilor ţărilor participante (OPEC+).
Unii membri OPEC+, inclusiv Rusia, au convenit duminică să elimine treptat reducerile voluntare de producţie, 2,2 milioane de barili pe zi, pe parcursul unui an, începând din octombrie.
De asemenea, OPEC+ a fost de acord să menţină alte reduceri în valoare de 3,66 milioane bpd până la sfârşitul anului 2025.
Preţurile petrolului au scăzut în această săptămână, iar preţul ţiţeiului Brent, de referinţă, atins marţi un minim de patru luni, de sub 77 de dolari pe baril, deşi preţurile au revenit la peste 79 de dolari până la sfârşitul săptămânii.
Cifrele privind capacitatea de producţie a membrilor OPEC+ au fost o problemă istorică controversată. Estimările de capacitate ajută OPEC+ să stabilească cifre de referinţă pentru producţie, din care se fac reduceri.
Ţările membre tind să lupte pentru estimări de capacitate, mai mari pentru a obţine o linie de referinţă mai ridicată şi pentru a ajunge la cote de producţie mai mari după aplicarea reducerilor şi, prin urmare, în cele din urmă venituri mai mari.
Rusia şi Arabia Saudită, principalii exportatori de petrol din lume, au declarat că ar putea întrerupe sau inversa creşterea producţiei de petrol, dacă piaţa slăbeşte.
Secin a mai spus că există multe incertitudini pe piaţă, cum ar fi rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.