Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat joi că proiectul privind retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă are o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro şi că producătorul de energie are banii necesari pentru a finanţa această investiţie. Lulache îl contrazice, astfel, pe ministrul Energiei, Toma Petcu, care a susţinut la începutul acestei luni că nu sunt bani suficienţi pentru prelungirea duratei de viaţă a reactorului 1.
”Proiectul are o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro. Un astfel de proiect niciodată nu este finanţat exclusiv din surse proprii ale companiei care îl dezvoltă. În principiu, structura de finanţare tipică este undeva 30-40% din valoarea proiectului equity, 60-70% surse atrase. Pe o astfel de structură, ar trebui noi să avem undeva între 300 şi 500 de milioane de euro”, a afirmat Lulache, la finalul conferinţei InvesTenergy.
Compania este în prezent încrezătoare că are aceşti bani, potrivit directorului.
”Mai sunt şi alte proiecte la care ne uităm, dar avem convingerea că putem finanţa retehnologizarea unităţii 1”, a precizat Lulache.
În prezent, Nuclearelectrica are rezerve contabile de 3,8 miliarde lei, în timp ce disponibilităţile cash se ridică la 1,5-1,6 miliarde lei, a subliniat managerul companiei.
”Noi vorbim de extinderea reactoarelor 3 şi 4 , dar trebuie să vorbim şi de retubarea reactoarelor 1 şi 2. Pentru că mai au puţin şi ajung la 30 de ani de viaţă, de producţie şi noi încă nu suntem pregătiţi să facem această retubare. Chiar mi-am exprimat nemulţumirea faţă de conducerea SNN pentru că încă lucrează la un studiu de fezabilitate pentru această retubare”, a afirmat ministrul Toma Petcu, pe 2 mai, la Antena 3.
Ministrul a susţinut că SNN a strâns sume pentru retubarea reactorului 1, dar acestea nu sunt suficiente.
”Noi din 2021-2022 trebuie să demarăm aceste lucrări, astfel încât să ne încadrăm până în 2025 cu aceste retubări”, a spus Petcu.
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...