Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat joi că proiectul privind retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă are o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro şi că producătorul de energie are banii necesari pentru a finanţa această investiţie. Lulache îl contrazice, astfel, pe ministrul Energiei, Toma Petcu, care a susţinut la începutul acestei luni că nu sunt bani suficienţi pentru prelungirea duratei de viaţă a reactorului 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Proiectul are o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro. Un astfel de proiect niciodată nu este finanţat exclusiv din surse proprii ale companiei care îl dezvoltă. În principiu, structura de finanţare tipică este undeva 30-40% din valoarea proiectului equity, 60-70% surse atrase. Pe o astfel de structură, ar trebui noi să avem undeva între 300 şi 500 de milioane de euro”, a afirmat Lulache, la finalul conferinţei InvesTenergy.

Compania este în prezent încrezătoare că are aceşti bani, potrivit directorului. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Mai sunt şi alte proiecte la care ne uităm, dar avem convingerea că putem finanţa retehnologizarea unităţii 1”, a precizat Lulache. 

În prezent, Nuclearelectrica are rezerve contabile de 3,8 miliarde lei, în timp ce disponibilităţile cash se ridică la 1,5-1,6 miliarde lei, a subliniat managerul companiei. 

”Noi vorbim de extinderea reactoarelor 3 şi 4 , dar trebuie să vorbim şi de retubarea reactoarelor 1 şi 2. Pentru că mai au puţin şi ajung la 30 de ani de viaţă, de producţie şi noi încă nu suntem pregătiţi să facem această retubare. Chiar mi-am exprimat nemulţumirea faţă de conducerea SNN pentru că încă lucrează la un studiu de fezabilitate pentru această retubare”, a afirmat ministrul Toma Petcu, pe 2 mai, la Antena 3.

Ministrul a susţinut că SNN a strâns sume pentru retubarea reactorului 1, dar acestea nu sunt suficiente.

”Noi din 2021-2022 trebuie să demarăm aceste lucrări, astfel încât să ne încadrăm până în 2025 cu aceste retubări”, a spus Petcu.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.