Statul român trebuie să finalizeze în acest an negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala din Cernavodă, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, marţi seara, la Antena 3, susţinând că nu sunt bani suficienţi pentru prelungirea duratei de viaţă a reactorului 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul a menţionat că există anumite pretenţii din partea companiei chineze, fără a da detalii. 

Ministerul Energiei şi reprezentanţii companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit în februarie asumarea unui calendar de acţiuni prin care negocierile pentru constituirea companiei de proiect care să realizeze raectoarele 3 şi 4 de la Cernavodă să fie urgentate. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit unui raport din această lună al Nuclearelectrica, compania care administrează centrala nucleară din Cernavodă, proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 are o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro.

”Noi vorbim de extinderea reactoarelor 3 şi 4 , dar trebuie să vorbim şi de retubarea reactoarelor 1 şi 2. Pentru că mai au puţin şi ajung la 30 de ani de viaţă, de producţie şi noi încă nu suntem pregătiţi să facem această retubare. Chiar mi-am exprimat nemulţumirea faţă de conducerea SNN pentru că încă lucrează la un studiu de fezabilitate pentru această retubare”, a afirmat Petcu, la Antena 3.

Oficialul afirmă că SNN a strâns sume necesare retubării reactorului 1, dar acestea nu sunt suficiente.

”Noi din 2021-2022 trebuie să demarăm aceste lucrări, astfel încât să ne încadrăm până în 2025 cu aceste retubări”, a adăugat Petcu.

Ministrul Energiei a făcut însă confuzie în ceea ce priveşte anul inaugurării reactorului 1 de la centrala din Cernavodă. Petcu a spus cu unitatea 1 a fost pusă în funcţiune în anul 1992, însă reactorul a fost inaugurat, în realitate, în 1996. Reactorul 2 a fost pus în funcţiune în 2007.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016. Până la termenul limită nu s-a luat, în realitate, nicio decizie importantă.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.