Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis la reuniunea Global Offshore Wind Alliance că unul dintre lucrurile cele mai importante în acest mandat a fost legea pentru producţia de energie eoliană în Marea Neagră, astfel că România a devenit cea mai avansată ţară pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră, cu o legislaţie modernă, atractivă pentru investitori, predictibilă. Ministrul a precizat că suntem pe radarul marilor investitori din lume, având în vedere şi studiul Băncii Mondiale, care arată că România ar avea un potenţial uriaş de până la 76GW în centrale eoliene în Marea Neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Unul dintre lucrurile cele mai importante în acest mandat a fost ca am reuşit să adoptăm legea pentru producţia de energie eoliană în Marea Neagră. România a devenit astfel cea mai avansată ţară pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră, cu o legislaţie modernă, atractivă pentru investitori, predictibilă”, arată ministrul Energiei.

Sebastian Burduja precizează că ”suntem pe radarul marilor investitori din lume, având în vedere şi studiul Băncii Mondiale, care arată că România ar avea un potenţial uriaş de până la 76GW în centrale eoliene în Marea Neagră”.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”La reuniunea Global Offshore Wind Alliance (GOWA) am discutat despre integrarea României în clubul select al ţărilor care produc sau vor produce energie eoliană offshore. Colaborăm îndeaproape cu parteneri internaţionali precum Departamentul de Stat al SUA şi Comisia Europeană pentru a face paşii necesari dezvoltării acestui sector, important pentru securitatea energetică a ţării noastre şi a întregii regiuni”, spune ministrul.

El arată că a subliniat perspectivele de a deveni prima ţară de la Marea Neagră care demarează producţia de energie eoliană offshore.

Ţinta noastră, inclusă şi în Strategia Energetică la care lucrăm, este ca până în 2032 românii să beneficieze de energia produsă în Marea Neagră, cu o putere instalată de minim 3GW, arată el.

”Anul viitor ne-am propus să finalizăm studiul privind amplasamentele optime pentru turbinele eoliene offshore, asigurând atât eficienţa energetică, cât şi respectarea standardelor de protecţie a mediului. De asemenea, am evidenţiat eforturile noastre de a construi reţele moderne şi flexibile, capabile să integreze atât energia eoliană, cât şi energia nucleară. Menţinerea echilibrului în sistemul energetic naţional este o prioritate, iar modernizarea infrastructurii reprezintă cheia pentru atingerea acestui obiectiv”, subliniază Burduja.

El mai afirmă că a abordat şi lansarea primei licitaţii pentru Contractele pentru diferenţă, care vizează finanţarea noilor capacităţi de producţie de energie regenerabilă.

”Acesta este un alt jalon din PNRR pe care l-am atins. În acest an vom finanţa 1.500 MW, urmând să adăugăm încă 3.500 MW anul viitor. România îşi propune să-şi asigure securitatea şi independenţa energetică şi să devină un lider pe piaţa europeană a energiei regenerabile. Avem resursele şi, mai ales, viziunea necesară pentru a valorifica oportunităţile care ne stau în faţă. Trebuie doar să continuăm”, precizează Sebastian Burduja.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.