Rubla rusă s-a depreciat joi la peste 100 de unităţi pentru un dolar, la un minim de peste şapte săptămâni, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a vorbit joi, afectată de reducerea ofertei de valută străină de la exportatori la începutul lunii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rubla era constantă la începutul sesiunii, dar deprecierea a survenit în momentul în care Putin a început un discurs la Soci, spunând că Statele Unite încearcă să-şi impună hegemonia care se prăbuşeşte în întreaga lume şi că războiul din Ucraina a arătat cât de departe a pierdut Occidentul contactul cu realitatea.

Până la ora 15.35 GMT, rubla era cu 0,7% mai slabă faţă de dolar, la 100.30 unităţi, cel mai slab nivel atins din 14 august.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Moneda a pierdut 0,9% faţă de moneda unică europeană, atingând 105,66 unităţi faţă de euro şi a scăzut cu 0,5% faţă de yuanul chinezesc la 13,70.

Rubla a pierdut suportul unei perioade fiscale favorabile, de la sfârşitul lunii, în care de obicei exportatorii convertesc veniturile valutare în monedă locală, pentru a-şi acoperi obligaţiile locale.

Ţiţeiul Brent, un factor de referinţă global pentru principalul export al Rusiei, a scăzut cu 1,9%, la 84,21 dolari pe baril, un minim al ultimelor peste cinci săptămâni, continuând scăderea accentuată din sesiunea precedentă.

Această scădere ar putea pune presiune asupra rublei, a spus analistul şef al Banki.ru, Bogdan Zvarich.

Dar preţurile petrolului sunt încă mai mari decât au fost în cea mai mare parte a acestui an.

Veniturile din petrol şi gaze ale Rusiei au crescut în septembrie, impulsionate de preţurile mai mari ale petrolului şi pe măsură ce Moscova găseşte noi destinaţii de export, după ce plafonarea preţurilor occidentale şi un embargo asupra exporturilor de petrol pe mare au redus veniturile din energie.

Este posibil ca veniturile din energie să continue să îşi revină în octombrie, din cauza modificărilor fiscale şi a preţurilor ridicate ale mărfurilor.

Creşterea preconizată a Ministerului de Finanţe a veniturilor fiscale din sector, în octombrie, ar putea oferi rublei un sprijin puternic, a spus Alexei Antonov de la Alor Broker, deoarece companiile petroliere ar fi obligate să-şi crească vânzările de valută.

”Dar acest lucru se va întâmpla fie în a doua jumătate a lunii, fie când cursul de schimb va depăşi 100 de ruble per dolar”, a spus Antonov.

Indicii bursieri din Rusia au scăzut joi. Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 0,8%, până la 983,8 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a rămas neschimbat, la 3.132,9 puncte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.