Rubla rusească a trecut luni de 64 de unităţi pentru un dolar, atingând temporar 62,71 unităţi pentru un dolar, în timp ce s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani faţă de euro, susţinută de restricţiile continue asupra tranzacţiilor cu valută, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Moneda rusească este cea mai performantă monedă din lume până acum în acest an, dar acest lucru se datorează sprijinului artificial din partea măsurilor de control al capitalului, pe care Rusia le-a impus la sfârşitul lunii februarie pentru a-şi proteja sectorul financiar, după ce a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

Situaţia de pe piaţa valutară internă este aceeaşi de câteva săptămâni, iar rubla continuă să se întărească pe măsură ce oferta de valută străină depăşeşte cererea, a declarat Alexandr Dhioev, analist la Alfa Capital.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Datele băncii centrale au arătat luni că excedentul de cont curent al Rusiei s-a triplat din ianuarie până în aprilie până la 95,8 miliarde de dolari, stimulat de veniturile mai mari din exporturi şi de o scădere a importurilor.

Se pare că punctul de echilibru nu a fost găsit până acum”, a spus Dhioev despre cursul rublei.

Nu este clar dacă măsura impusă de preşedintele Vladimir Putin ca exporturile de gaze să fie plătite în ruble a susţinut şi moneda.

La ora 15:00 GMT (18:00 ora României), rubla era cu 1,5% mai puternică faţă de dolar, de 63,59 unităţi pentru un dolar, aproape de cel mai ridicat nivel de la începutul lunii februarie 2020, de 62,6250 unităţi, atins vineri.

”Măsurile actuale de control al capitalului au adus rubla înapoi la nivelurile de dinainte de pandemie”, au spus analiştii Rosbank într-o notă, prognozând că rubla va scădea la 90 de unităţi pentru un dolar până la sfârşitul anului.

”În viitorul apropiat, un nou comitet pentru reglementarea pieţei valutare poate ajusta aceste restricţii, dar până atunci, consolidarea cursului USD/RUB se poate menţine la limita inferioară a intervalului 63,0-70,0”.

Faţă de euro, rubla a crescut cu 1,6%, până la 66,05 unităţi pentru un euro, rămânând aproape de cel mai ridicat nivel din iunie 2017, de 64,9425 unităţi, pe care l-a atins vineri la Bursa din Moscova.

Confruntarea Moscovei cu Occidentul şi temerile privind un nou pachet de sancţiuni care să pedepsească Rusia pentru ceea ce ea numeşte ”o operaţiune militară specială” în Ucraina sunt în centrul atenţiei. Dar impactul lor este atenuat de cerinţa companiilor axate pe export de a converti valută străină şi alte restricţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.