Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primele nouă luni ale anului pierderi de 156,18 milioane dolari, de aproape şase ori mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost de 26,91 milioane dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În primele nouă luni din 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de peste 2,5 miliarde dolari, fiind în scădere, ca rezultat al cotaţiilor de piaţă mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, alături de un volum de vânzări mai mic, dar şi din cauza altor factori importanţi – revizia generală, volatilitatea fără precedent a pieţei petrolului şi scăderea semnificativă a cererii de pe piaţă cauzată de măsurile impuse de pandemie. Pe fondul factorilor care au influenţat mediului global, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milioane dolari", arată compania.

Cifra de afaceri brută a scăzut cu aproape 36%, la 2,51 miliarde dolari, de la 3,9 miliarde dolari în perioada similară din 2019.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, rezultate financiare în scădere pe fondul influenţelor generate de noul coronavirus, dar şi din cauza volatilităţii fără precedent din piaţa petrolului. În contextul pandemic, cererea de piaţă s-a contractat, generând presiuni majore pe marjele brute de rafinare. Astfel, în trimestrul 3 şi în primele 9 luni ale anului 2020, acestea au scăzut substanţial faţă de indicatorii aferenti perioadelor similare din 2019 - 19,6 dolari/t comparativ cu 41,1 dolari/t în trimestrul 3 2019, respectiv 11 dolari/t comparativ cu 37,6  dolari/t în primele 9 luni ale anului 2019", a anunţat compania.

La nivelul mediului de afaceri global, marjele de rafinare au resimţit la începutul anului o presiune majoră, ajungând la niveluri minime asemănătoare celor din 2008. Reducerea s-a accentuat în al doilea trimestru din 2020, din cauza stocurilor mari de produse petroliere şi a creşterii preţului petrolului pe baza reducerilor OPEC de producţie a ţiţeiului, care au fost coroborate cu cererea de piaţă extrem de scăzută. Chiar dacă în trimestrul 3 s-a înregistrat o uşoară îmbunătăţire a marjei de rafinare, aceasta a fost insuficientă pentru a redresa nivelul marjelor brute, raportat la cele nouă luni din 2020.

Activitatea rafinăriei Petromidia Năvodari a fost oprită în perioada martie - aprilie pentru realizarea reviziei generale, o măsură obligatorie şi necesară pentru asigurarea funcţionării unităţilor de producţie în condiţii de maximă siguranţă si eficienta. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanţă preventivă şi corectivă, inspecţii şi verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor şi alte lucrări conexe la instalaţiile rafinare şi petrochimie.

Valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie - septembrie de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 468 de milioane de dolari.

În primele nouă luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,5 milioane de tone de materii prime, obţinând peste 830 kt de benzină şi aproape 2 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie.

Producţia totală de polimeri în Segmentul de Petrochimie a fost de 102 kt în primele nouă luni din 2020, în creştere comparativ cu nouă luni 2019, când producţia totală de polimeri a fost de 92 kt. Creşterea producţiei de polimeri a fost determinată, în principal, de programul de funcţionare al instalaţiei LDPE (polietilene de joasă densitate) în anul 2020.

Vânzările totale de carburanţi pentru 9 luni 2020 s-au ridicat la 1,45 milioane tone, în uşoară scădere faţă de 9 luni 2019, ca rezultat direct a doua tendinţe opuse - vânzări mai mari faţă de anul trecut în ianuarie şi februarie, urmate de scăderi puternice pe masură ce au fost aplicate măsurile restrictive din perioada stării de urgenţă.

Cantitativ, vânzările totale de carburanti au fost, în trimestrul 3 2020, cu 790 tone mai mari decât în trimestrul 3 2019 (602.000 tone comparativ cu 601.000 tone), din care în zona de retail s-a înregistrat o creştere a vânzărilor cu 6%, iar în zona de en-gros, o scădere de 3%.

La sfârşitul lunii septembrie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.048 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat 304 milioane dolari în trimestrul 3 2020 şi peste 772 milioane dolari în primele 9 luni ale anului 2020.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediul de Afaceri (44,7%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.