Eugen Rădulescu, directorul direcţiei de stabilitate financiară al BNR, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Sinaia, că afirmaţiile de vineri ale premierul Mihai Tudose sunt nişte ”declaraţii politice” la care nu răspunde, însă atrage atenţia că se aşteaptă la creşteri ale ratelor şi ale dobânzile la depozite.
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, referindu-se la creşterea nivelului indicelui Robor, că probabil ”colegii” de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul băncii naţionale să intervină.
”Eu la declaraţii politice nu răspund. E o declaraţie politică. Ce ar trebui să mă duc să-i fac? În primul rând, eu cred că în momentul de faţă, discuţia despre ROBOR este cu totul disproporţionată. Decoamdată vorbim de o creştere de la 1% la 1,5%, vorbim despre o creştere de 50 de puncte de bază. Inflaţia a crescut cu mult mai mult decât atât”, a spus sâmbătă Rădulescu, în cadrul unei conferinţe de presă la Sinaia.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
În opinia sa, dobânzile nu au cum să rămână la acelaşi nivel dacă va creşte inflaţia.
El afirmă în acest sens că ”inflaţia o să devină pozitivă bine”.
”A spus-o şi domnul Vasilescu, cred că ieri (n.r. vineri, 29 septembrie): vremea dobânzilor mici se termină. SUA au mărit deja dobânda de două sau de trei ori. Vorbim de nouă ani în care dobânzile au fost foarte, foarte mici. Se termină chestia asta, nu poate să dureze la nesfârşit”, punctează Rădulescu.
Întrebat dacă ar trebui să ne aşteptăm la rate mai mari, oficialul BNR a răspuns că ”sigur că da”.
”De când tot spunem treaba asta? Vor creşte şi dobânzile la depozite, evident. Deocamdată, dobânzile la depozite sunt foarte, foarte scăzute şi ele deja nu mai acoperă inflaţia”, adaugă Rădulescu.
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, referindu-se la creşterea nivelului indicelui Robor, că probabil ”colegii” de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul băncii naţionale să intervină. ”Măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a afirmat premierul.
”Cred că colegii noştri, ai românilor sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR - să nu lase să crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”, a afirmat premierul.
Întrebat dacă ar trebui să intervină BNR, Mihai Tudose a replicat: ”Păi asta face BNR, nu se joacă la modul pozitiv pe această piaţă?”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...