Capitalizarea bursieră a pieţei reglementate a atins 350,2 miliarde lei, în 2024, marcând o creştere de aproximativ 19%, arată un raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cea mai lichidă companie listată pe piaţa reglementată a BVB a fost Banca Transilvania, care a reprezentat aproape 22% din valoarea totală a tranzacţiilor. Aceasta a fost urmată în clasament de Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz şi Fondul Proprietatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”La sfârşitul anului 2024, capitalizarea bursieră a pieţei reglementate a atins 350,2 miliarde lei, marcând o creştere de aproximativ 19% faţă de nivelul înregistrat la finalul lunii decembrie 2023. La data de 30 decembrie 2024, cea mai lichidă companie listată pe piaţa reglementată a BVB a fost Banca Transilvania (TLV), care a reprezentat aproximativ 21,74% din valoarea totală a tranzacţiilor. Aceasta a fost urmată în clasament de Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) şi Fondul Proprietatea (FP)”, arată raportul ASF.

În cursul anului 2024, pe piaţa reglementată au fost realizate 199.508 tranzacţii cu instrumente cu venit fix (inclusiv obligaţiuni, EUR-BOND, EUR-TBILLS, EUR-TBONDS şi titluri de stat), cu o valoare totală de aproximativ 18,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de circa 5,9 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Numărul tranzacţiilor cu titluri de credit a înregistrat o creştere semnificativă comparativ cu perioada similară din 2023. Cu toate acestea, valoarea medie raportată la numărul total de tranzacţii a fost de 92.740 lei, în scădere faţă de valoarea medie de 108.020 lei înregistrată în anul precedent.

La finalul lunii decembrie 2024, valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe piaţa reglementată şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a atins 37 miliarde lei, înregistrând o scădere de 2,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023. În acelaşi timp, numărul total de tranzacţii desfăşurate pe parcursul celor patru trimestre ale anului 2024 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 32% comparativ cu intervalul similar al anului precedent. Din valoarea totală a tranzacţiilor, aproximativ 97,7% au fost realizate pe piaţa reglementată a BVB, restul desfăşurându-se pe SMT.

La sfârşitul trimestrului IV 2024, pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) activau un număr total de 26 de intermediari, dintre care 16 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 7 entităţi autorizate în alte state membre ale Uniunii Europene.

Până la finalul lunii decembrie 2024, cei mai activi intermediari pe BVB (atât pe piaţa reglementată, cât şi pe SMT) au fost societăţile de servicii de investiţii financiare, cu o valoare intermediată de aproximativ 42,37 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 91% din valoarea totală intermediată. Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre ale UE care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea acumulând o cotă de piaţă de 7%.

La sfârşitul lunii decembrie 2024, SSIF-urile administrau în custodie active în valoare totală de 41,05 miliarde lei, incluzând atât disponibilităţile clienţilor, cât şi titlurile financiare deţinute de aceştia. Numărul cumulat al conturilor de clienţi activi ai SSIF-urilor la sfârşitul trimestrului IV 2024 a fost de 124.000, având în vedere că un investitor poate deţine simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari.

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România la data de 30 decembrie 2024 a fost estimată la aproximativ 44,3 miliarde lei, marcând o creştere de aproximativ 21,6% faţă de finalul anului 2023. La aceeaşi dată, în România activau 16 administratori, dintre care 6 erau autorizaţi exclusiv ca societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 2 ca administratori de fonduri alternative de investiţii (AFIA), iar 8 deţineau dublă autorizaţie.

De asemenea, la 30 decembrie 2024 erau autorizate 92 de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) şi 37 de fonduri de investiţii alternative (FIA), incluzând 6 societăţi de investiţii (SI) şi Fondul Proprietatea. Serviciile de depozitare pentru cele 129 de organisme de plasament colectiv erau asigurate de 4 entităţi specializate în activităţi de depozitare.

La sfârşitul trimestrului IV 2024, în concordanţă cu tendinţele anterioare, grupurile bancare au continuat să reprezinte categoria dominantă în rândul administratorilor de fonduri, deţinând cea mai mare pondere din totalul activelor administrate de societăţile de administrare a investiţiilor (SAI). În ceea ce priveşte piaţa organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), analizată din perspectiva activelor gestionate de SAI-uri, indicele Herfindahl-Hirschman a înregistrat o valoare de 0,2236, indicând un grad ridicat de concentrare. Această tendinţă este confirmată şi de valorile indicatorilor CR („concentration ratio”): la data de 30 decembrie 2024, primele trei SAI administrau aproximativ 72,32% din activele OPCVM şi 65,8% din activele fondurilor de investiţii alternative (FIA). La aceeaşi dată, activele nete ale celor şase societăţi de investiţii (SI) au atins un nivel de aproximativ 15,33 miliarde lei, reflectând o creştere de circa 14% faţă de sfârşitul anului 2023, când acestea se situau la 13,4 miliarde lei. Cele mai mari active nete au fost înregistrate de entităţile LION, INFINITY şi EVER.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.