Circa 38% dintre liderii de afaceri din România consideră că economia globală îşi va încetini creşterea în următoarele 12 luni, iar disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie rămâne una dintre principalele lor îngrijorări, potrivit unui raport publicat marţi de PwC.
După cinci ani în care ponderea liderilor de organizaţii din ţara noastră care mizau pe o creştere mai mare a economiei mondiale a fost semnificativ superioară celei a managerilor care prognozau scăderi ale ritmului de creştere, ediţia din acest an a studiului PwC aduce o inversare a situaţiei.
”Un procent mai mare al „pesimiştilor” a mai fost înregistrat doar în 2012 şi 2013, atunci când economia românească încerca să iasă dintr-o criză dură şi îndelungată. 38% dintre liderii de afaceri din România consideră că economia globală îşi va încetini creşterea, conform raportului PwC Global CEO Survey pentru România. Procentul este de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat în ediţia de anul trecut a raportului (13%)”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În acest context, la nivelul Europei Centrale şi de Est, liderii de organizaţii îşi ajustează în scădere previziunile pentru 2019 din cauza incertitudinilor politice şi economice tot mai crescute din regiune. 31% dintre directorii generali din regiune se aşteaptă la o diminuare a creşterii economice mondiale, iar în urmă cu un an procentul era de doar 6%, potrivit PwC.
”Neliniştea legată de o eventuală diminuare a ritmului de creştere a economiei mondiale se traduce într-o scădere a încrederii directorilor generali în performanţa propriilor companii, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu. Iar această tendinţă se manifestă în toate regiunile lumii. La nivelul României, procentul respondenţilor care se declară foarte încrezători în capacitatea de dezvoltare a propriilor companii în următoarele 12 luni a scăzut la 32%, de la 38% anul trecut şi 52% în 2017”, se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte evoluţia afacerilor pe următorii trei ani, directorii generali sunt mai puţin încrezători, faţă de anul anterior, în privinţa perspectivelor de creştere a propriilor companii. Astfel, în România, mai puţin de un sfert (23%) dintre respondenţi sunt foarte încrezători în creşterea veniturilor propriilor organizaţii, aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în ediţia precedentă.
În România, prima poziţie a clasamentului îngrijorărilor este ocupată, la fel ca în 2018, de infrastructura inadecvată – aproape două treimi (62%) dintre liderii de companii din ţara noastră declarându-se extrem de preocupaţi de acest aspect.
”Acelaşi procent este înregistrat anul acesta şi de incertitudinea politicilor publice. Următoarele două provocări, în opinia a circa jumătate dintre respondenţii din România, sunt legate de forţa de muncă – disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie (50%) şi schimbarea demografiei forţei de muncă (47%)”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.