Profitul net din activităţi curente al Grupului Enel a crescut cu 9% în primele nouă luni din 2020, la 3,6 miliarde de euro, a anunţat vineri grupul italian, care a arătat că în ultimele 12 luni a instalat capacităţi de energie regenerabilă de 4.100 MW.
"Grupul Enel a reuşit să continue accelerarea procesului de decarbonizare, oferind în acelaşi timp o performanţă financiară şi operaţională solidă, în ciuda mediului foarte dificil legat de devalorizarea monedelor din America latină şi situaţia cauzată de COVID-19. Profitul net din activităţi curente al Grupului Enel a crescut cu 9% în primele nouă luni din 2020, la 3,6 miliarde de euro", arată grupul.
Profitul net din activităţi curente a crescut s-a ridicat la 3,3 miliarde de euro în anul precedent.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"EBITDA din activităţi curente s-a situat la 13,1 miliarde de euro, în linie cu rezultatele din anul precedent datorită: creşterii energiei din surse regenerabile determinate de noile capacităţi instalate în ultimul trimestru din 2019 şi în 2020 (4,1 GW în ultimele 12 luni); modelului de afaceri care a protejat rezultatele economice ale Grupului împotriva fluctuaţiilor pieţelor şi rezilienţei activităţii diviziei Reţele din Europa susţinute de cadrele solide de reglementare", precizează Enel.
Cheltuielile financiare au scăzut cu -8% în perioada analizată deoarece costul mediu al datoriei brute a scăzut la 3,7%, de la 4,1% la sfârşitul anului 2019.
"Previziuni pentru anul fiscal 2020 confirmate: EBITDA din activităţi curente în jurul valorii de 18 miliarde de euro (faţă de 17,9 miliarde de euro în anul financiar 2019), în timp ce profitul net din activităţi curente e preconizat între 5-5,2 miliarde pentru anul 2020 (o creştere între + 5% şi 9% faţă de anul fiscal 2019, când a fost de 4,8 miliarde euro)", se menţionează în raport.
În ceea ce priveşte politica de dividende pentru 2020, reprezentanţii grupului spun că Enel va continua să plătească valoarea mai mare dintre 70% din profit şi dividendele minim garantate. Veniturile acţionarilor pentru 2020 vor genera o creştere între 7-9% comparativ cu 2019.
"În orice scenariu, acţionarii vor primi un dividend minim garantat pe acţiune de cel puţin 0,35 de euro (+ 7% YOY) pentru 2020. Consiliul de Administraţie a aprobat un dividend intermediar de 0,175 euro pe acţiune care va fi distribuit începând cu 20 ianuarie 2021, o creştere de 9,4% faţă de dividendul intermediar distribuit în ianuarie anul curent", spun ei.
De asemenea, în primele nouă luni din 2020, capacitatea totală de generare a energiei pe bază de cărbune a grupului a scăzut cu -39% în primele nouă faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.
Capacităţi de generare a energiei din surse regenerabile de 900 MW au fost puse în funcţiune doar în trimestrul 3, iar în ultimele 12 luni au fost instalate capacităţi de energie regenerabilă de 4.100 MW.
Producţia de energie pe bază de cărbune a grupului a scăzut cu 71%, în timp ce producţia de energie regenerabilă a crescut cu + 8% sau aproape + 6TWh.
Producţia fără emisii a crescut la 65%, mai mult cu 10 puncte procentuale faţă de anul precedent.
"Creşterea rezultatelor financiare obţinute în acest mediu plin de provocări demonstrează rezilienţa modelului de afaceri solid şi durabil al Grupului Enel, care este gata să capteze noi oportunităţi care ar putea veni din tranziţia energetică aflată în desfăşurare la nivel mondial", relevă raportul Enel.
Grupul energetic italian Enel s-a angajat să reducă cu 80% emisiile sale directe de gaze cu efect de seră per kWh până în 2030, faţă de anul de referinţă 2017. Grupul Enel, care are ca ţintă decarbonizarea completă până în 2050, a redus deja emisiile directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu mai mult de 36% în 2019 faţă de nivelurile din 2007.
În prezent, Enel operează cea mai mare reţea privată de distribuţie a energiei electrice la nivel global, cu o reţea electrică de peste 2,2 milioane de kilometri pentru peste 74 de milioane de utilizatori finali, peste 60% dintre conexiuni fiind deja digitalizate.
Prin Enel Green Power, cel mai mare jucător privat pe piaţa energiei regenerabile din lume, Enel are în prezent o capacitate instalată de peste 47 GW de energie din surse regenerabile, ajunsă astfel la un nivel mai mare decât cel al capacităţilor termoenergetice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.