Profitul net al Patria Bank a crescut în primele nouă luni ale anului cu 2%, la 5,98 milioane lei, iar banca arată în raportul trimestrial că există o probabilitate destul de ridicată ca anul viitor să vedem atingerea unui nivel de 5 lei pentru un euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Rezultatele financiare la 30 septembrie 2020 (9 luni) prezintă un profit net de 5,98 milioane lei, în creştere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. Această performanţă financiară a survenit într-un mediu pandemic neanticipat în care predictibilitatea a fost foarte redusă, iar volatilitatea condiţiilor macroeconomice a fost ridicată. Faţă de anul precedent, când banca a raportat un profit anual net de 5,3 milioane lei (12 luni), se observă o îmbunătăţire a rezultatelor financiare la 9 luni în 2020 - profit 5,98 milioane lei, chiar dacă criza sanitară a adus efecte negative asupra sistemului bancar", arată raportul băncii.

Patria Bank a înregistrat credite nou acordate în valoare de peste 603 milioane lei în cursul anului 2020 (într-un ritm mai accelerat decât media sistemului bancar), ceea ce a condus la o creştere a portofoliului de credite performante cu 13%, respectiv +194 milioane lei comparativ cu decembrie 2019.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Impactarea rezultatului net cumulat la 30 septembrie 2020 de anumite evoluţii ale pieţei şi comportamentului clienţilor ca urmare a contextului pandemiei COVID-19 declanşată în cursul lunii martie 2020. Astfel, profitul net raportat încorporează elemente de natură nerecurentă şi a impactului cauzat de pandemia COVID-19 în valoare de -7,8 milioane lei; fără aceste elemente extraordinare rezultatul net cumulat la 30 septembrie 2020 ar fi fost profit net de 13,8 milioane lei. În urma analizei rezultatelor financiare, managementul consideră că activitatea Patria Bank a fost deja impactată de pandemia COVID-19, dar efectele pot fi atenuate de măsurile întreprinse de bancă, de evoluţiile pieţelor financiare sau de măsurile de relansare economică iniţiate de Guvern", spun reprezentanţii băncii.

Potrivit acestora, contextul actual aduce efecte negative, mai ales în ceea ce priveşte nivelul potenţial al costului riscului, dar poate genera şi oportunităţi de creştere şi dezvoltare prin atragerea accelerată de noi clienţi.

"În trimestrul trei, Patria Bank a continuat eforturile de dezvoltare a portofoliului de clienţi şi de creştere a volumelor de credite acordate, reuşind să crească într-un ritm mai accelerat decât sistemul bancar. Astfel, cota de piaţă a creditelor acordate persoanelor fizice la 30 septembrie 2020 a crescut cu 10% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2019, în timp ce cota de piaţă a creditelor acordate companiilor a crescut cu 7% de la 31 decembrie 2019 până la 30 septembrie 2020", mai arată raportul băncii.

Banca a continuat totodată proiectului POS la Piaţă prin instalarea de POS-uri în alte şapte pieţe în anul 2020. Volumele tranzacţionate prin POS-urile din pieţele agroalimentare au crescut de peste cinci ori în primele 9 luni ale anului 2020 comparativ cu perioada similară din 2019, an în care a fost lansat acest program.

Totalul activelor băncii a ajuns la valoarea de 3,267 miliarde lei şi prezintă o creştere de 2% faţă de sfârşitul anului 2019, concomitent cu modificarea structurii bilanţiere a băncii: creşterea creditelor nete +198 milioane lei, +12% şi reducerea activelor lichide cu 119 milioane lei, excedentul de lichiditate fiind plasat în credite (active cu cea mai bună rentabilitate).

Venitul net bancar înregistrează o scădere cu 13%, la 113 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019 (-17 milioane lei), evoluţie negativă cauzată de pandemia COVID-19, evoluţiei indexului de dobânda ROBOR, a scăderii volumului de tranzacţionare clientelă în perioada stării de urgenţă, a impactului negativ din marcările la piaţă a activelor financiare evaluate la valoare justă prin contul de profit sau pierdere. Parte din aceste efecte s-au atenuat, iar trimestru III al anului înregistrează evoluţii pozitive faţă de primul trimestru.

De asemenea, banca estimează că un euro va ajunge 5 lei.

"Având în vedere incertitudinea economică generată de răspândirea infecţiei cu COVID-19 şi a altor potenţiale efecte negative ale acesteia, precum şi a creşterii deficitelor gemene, cursul de schimb al monedei naţionale faţă de moneda europeana euro se va apropia de nivelul de 4,90, existând o probabilitate destul de ridicată ca anul viitor să vedem atingerea unui nivel de 5 lei  la 1 euro. În ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor pe termen mediu şi lung, ne aşteptăm ca acestea să se mai reducă, ţinând cont de 'premium'-ul existent faţă de ţările cu acelaşi rating de ţară ca cel al României. De asemenea, nu excludem posibilitatea ca BNR să adopte măsuri de scădere a dobânzilor din coridorul instrumentelor de politică monetară, ceea ce va atrage după sine o scădere a dobânzilor pe curba pe termen scurt şi mediu", relevă raportul băncii.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.