Grupul KMG International (KMGI), fostul Grup Rompetrol, a atins în primele nouă luni din acest an un profit net de 77,2 milioane dolari, de peste şase ori mai mare faţă de rezultatul net de 12,3 milioane dolari atins în perioada ianuarie – septembrie 2016, pe fondul unei creşteri cu peste 28% a cifrei brute de afaceri până la un nivel de 6,4 miliarde dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii grupului spun că acestea sunt rezultate financiare record, unice în istoria sa de circa 20 de ani.

”În ultimii cinci ani, pe fondul programului de transformare a business-ului la scară largă, am modernizat unităţile de producţie, am reconfigurat şi extins reţeaua de benzinării, dar am îmbunătăţit şi întregul model de management al business-ului, aducând grupul la un nou nivel de calitate şi performanţă”, declară Zhanat Tussupbekov, director general al KMG International.

Grupul a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit operaţional (EBITDA) de 180 milioane dolari, în creştere cu 24% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2016. În 2016, EBITDA-ul obţinut de KMG International a fost de aproximativ 204 milioane dolari.

”Astfel, KMGI şi-a îmbunătăţit constant din 2012 şi până în prezent indicatorii operaţionali (cantităţile de materii primă procesate, volume de produse petroliere comercializate, reducerea şi eficientizarea costurilor de procesare şi distribuţie), dar şi rezultatele financiare – EBITDA şi profitul net”, adaugă raportul grupului.

De asemenea, pe fondul unei opriri planificate în luna mai a rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, unităţile de producţie au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 2%.

În perioada iunie – septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de ţiţei.

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploieşti, cea mai veche unitate de prelucrare în funcţiune (1905) şi singurul producător intern de bitum şi hexan, dar şi divizia de petrochimie, unicul producător de polimeri.

Compania este deţinută în principal de KMG International (54,63%; direct si indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus să proceseze un volum de circa 5,6 milioane tone materie primă, în creştere cu 4,5% faţă de nivelul istoric obţinut în 2016.

În acelaşi timp, compania şi-a propus să comercializeze circa 5,3 milioane tone produse petroliere, din care circa 83% carburanţi auto: benzine - 1,4 milioane tone, motorine - 2,76 milioane tone, gaz petrolier lichefiat – 241.000 tone.

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat în primele nouă luni ale anului un volum record de circa 2,1 milioane tone carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, în creştere cu peste 10% faţă de indicatorul consemnat în perioada ianuarie – septembrie 2016.

Anul trecut, nivelul total atins de grup a fost de 2,9 milioane tone, cu 15% mai mult decât cel din 2015.

În primele nouă luni ale anului, nivelul total al carburanţilor comercializaţi în România prin canalele de distribuţie (retail, whosale) s-a majorat cu circa 12%, până la circa 1,8 milioane tone.

Din datele preliminare, vânzările totale de carburanţi în perioada ianuarie - octombrie au atins un nivel record, de circa 2,7 milioane tone cu peste 11% faţă de volumul comercializat în perioada similară din 2016.

În cele zece luni ale anului, Rompetrol Downstream a înregistrat o creştere a volumelor de 7%, iar subsidiarele din Bulgaria, Moldova şi Georgia de 12%.

La sfârşitul lunii iunie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 793 puncte de comercializare (reţeaua de staţii Rompetrol, staţii Partener Rompetrol, staţii mobile Rompetrol Expres). Reţeaua de staţii Rompetrol numără în prezent 140 de unităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.