TTS (Transport Trade Services), furnizorul principal de servicii logistice integrate de pe Dunăre, listat la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat în prima parte a anului un profit net de 31 milioane lei, în creştere cu 75,3%. Grupul TTS a realizat în primul semestru un volum total de 7,68 milioane tone mărfuri transportate pe cale fluvială şi operate în porturi, mai mare cu 4,38%, iar profitul net a urcat cu 124,5%, la 61,3 milioane lei.
Cifra de afaceri a Grupului TTS s-a ridicat la 402,4 milioane lei (+46,9%), în timp la nivel individual TTS a raportat afaceri de 272,7 milioane lei (+51,3%).
”Din punct de vedere operaţional, Grupul TTS a realizat în semestrul 1 2022 un volum total de 7,68 milioane tone mărfuri transportate pe cale fluvială şi operate în porturi, mai mare cu 4,38% faţă de S1 2021. Cele mai semnificative creşteri le-au înregistrat volumele de mărfuri operate în porturi (+19,55% faţă de nivelul atins în semestrul 1 2021) şi volumul de produse agricole transportate şi operate (+28,47% faţă de nivelul atins în semestrul 1 2021)”, anunţă compania.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Principalele pieţe în care Grupul TTS este activ – piaţa serviciilor de transport fluvial pe Dunăre şi piaţa serviciilor de operare portuară în Constanţa, au fost puternic influenţate de efectele războiului din Ucraina. Aceste efecte s-au manifestat cu precădere în trimestrul al doilea al anului şi au condus în primul rând la creşterea masivă a fluxurilor de produse agricole, alimentate atât de exporturile ucrainene de cereale, cât şi de revenirea fluxurilor de cereale din Serbia şi Ungaria – oprite o lungă perioadă din cauza distorsiunilor din piaţa cerealelor. În acelaşi timp, ca efect al sancţiunilor economice aplicate Rusiei, s-au redus semnificativ o parte din fluxurile de materii prime minerale (bauxită şi materii prime pentru industria siderurgică) şi au dispărut din piaţă o parte din fluxurilor de îngrăşăminte chimice.
”În condiţiile generate de reconfigurarea lanţurilor logistice – efecte ale războiului din Ucraina, care au condus la modificări substanţiale ale condiţiilor de piaţă, Grupul TTS a înregistrat creşteri, atât ale cifrei de afaceri, cât şi ale nivelului de profitabilitate, atât la nivel consolidat, cât şi la nivelul TTS (Transport Trade Services)”,arată raportul companiei.
Principala consecinţă a reconfigurării fluxurilor de mărfuri transportate pe Dunăre şi a celor operate în portul Constanţa, a fost creşterea masivă a cererii de servicii pe aceste pieţe.
”În condiţiile unei oferte de servicii limitată de capacităţile fizice de transport şi de operare disponibile, creşterea cererii a condus la o creştere generală a tarifelor practicate în piaţă”, se menţionează în raport.
În acest an, compania a accelerat ritmul investiţiilor în extinderea capacităţii flotei (peste 10,4 milioane euro în semestrul 1 2022), cuprinzând, în principal, investiţii de peste 8 milioane euro în modernizări şi recertificări de nave, dar şi achiziţia a 8 barje EUROPA 2, cu o capacitate cumulată de 13.600 tone.
În acelaşi timp, TTS a continuat programul de modernizare a facilităţilor portuare. Astfel, în luna mai, TTS a semnat contractul de finanţare din fonduri europene, a unui proiect de modernizare a terminalului portuar din Giurgiu cu finanţare europeană, în valoare totală de 23,9 milioane lei, din care 9,5 milioane lei reprezintă contribuţia TTS.
”Pentru a răspunde noilor condiţii de piaţă, Grupul TTS a acţionat pe mai multe direcţii. Pe de o parte, realizarea lanţului logistic ”just-in-time” dedicat exporturilor de cereale ucrainene având ca punct terminus terminalul off-shore de geamanduri al TTS din rada interioară a portului Constanţa, a adresat direct lipsa de capacitate disponibilă, la nivelul întregului lanţ logistic, pentru preluarea fluxurilor de mărfuri ucrainene”, se mai arată în raport.
Grupul TTS este cel mai mare furnizor de servicii logistice integrate – expediţie, transport pe Dunăre şi operare portuară de produse agricole, materii prime minerale şi îngrăşăminte chimice, din bazinul Dunării de Jos.
Grupul este format din 16 companii, 11 înregistrate în România, 3 înregistrate în Ungaria şi câte una în Republica Moldova şi Austria, şi operează pe întregul curs navigabil al Dunării, de la Kelheim până la Constanţa şi până la Ismail/Reni în Ucraina.
Grupul TTS deţine cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, cu o capacitate de aproape 800 mii tone, 8 macarale plutitoare, precum şi terminale portuare în Constanţa şi în 7 porturi fluviale dunărene din România şi Ungaria.
Înfiinţată în ianuarie 1997, TTS (Transport Trade Services) este activă pe segmentul expediţie internaţională de mărfuri. Compania este punctul central al Grupului TTS şi coordonează activitatea grupului.
În iunie 2021, acţiunile emise de TTS au fost admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB, la categoria Premium (simbol: TTS), în urma încheierii unei oferte publice iniţiale secundare de vânzare, prin care acţionarii societăţii au vândut 50% din acţiuni, societatea fiind evaluată la 107 milioane euro.
În 20 septembrie 2021, acţiunile TTS au fost incluse în indicele BET al celor mai lichide acţiuni tranzacţionate la BVB, iar în 20 decembrie 2021 au fost incluse în seria de indici FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, respectiv în indicele FTSE Global Micro Cap.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.