Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, deţinut de Ministerul Sănătăţii, a crescut de nouă ori valoarea exporturilor în ultimii douăzeci de ani şi estimează că valoarea exporturilor va ajunge la valoarea de 215 milioane lei la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă 36% din cifra de afaceri.
”În aceste zile, Antibiotice Iaşi este prezentă pentru al 20-lea an consecutiv, la cel mai important eveniment expoziţional al industriei farmaceutice mondiale, CPhI Worldwide, care se desfăşoară la Barcelona, Spania.Această manifestare de anvergură, reprezintă principalul motor de dezvoltare al afacerilor internaţionale care, de-a lungul timpului, s-au multiplicat de mai multe ori, compania estimând că vor ajunge la valoarea de 215 mil. lei la sfârşitul acestui an, ceea ce reprezintă 36% din cifra de afaceri”, anunţă compania.
Datele companiei arată că exportul s-a multiplicat de nouă ori în ultimii douăzeci de ani.
“În ultimii 20 de ani am consolidat parteneriate cu mari companii din toată lumea şi suntem aici, la acest târg international, pentru a le transmite că într-o lume divizată, într-o lume în care parcă nu ne mai regăsim, noi suntem capabili să construim un viitor împreună ci partenerii nostri”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice.
Antibiotice ţinteşte o dublare a afacerilor externe până în anul 2030, în linie cu planul de dezvoltare strategică “The Future Together”.
La finalul anului 2022, Antibiotice a inaugurat cea mai modernă fabrică de
medicamente topice din Europa, cu o investiţie de 20 milioane euro, consolidându-şi astfel, poziţia de lider naţional în fabricaţia de produse farmaceutice cu aplicare topică. Cu o capacitate mai mare cu 50% faţă de cea anterioară şi cu respectarea celor mai înalte standarde de producţie şi calitate, această investiţie oferă companiei o mai mare deschidere spre pieţe internaţionale caracterizate de un înalt grad de competitivitate şi inovare.
De asemenea, în luna mai 2023, Antibiotice a obţinut acordul pentru fonduri nerambursabile în valoare de peste 85 milioane lei pentru o capacitate de producţie a produselor sterile, soluţii şi topice.
Noile capacităţi de producţie alături de atragerea a 100 de noi produse până în orizontul anului 2030, fac parte integrantă a planului de dezvoltare strategică a companiei “The Future Together” care planifică dublarea cifrei de afaceri, a profitului cât şi sporirea cotelor de piaţă atât la nivel local cât şi internaţional.
Compania exportă în 70 de ţări din întreaga lume.
În ceea ce priveşte activitatea de afaceri pe pieţele internaţionale, în primul semestru al anului 2023 cifra de afaceri obţinută la export a fost de 119,8 milioane lei, în creştere cu 25,7%, comparativ cu perioada similară a anului 2022 (95,3 milioane lei).
În perioada ianuarie-iunie 2023 au fost exportate un număr de 75 de medicamente în 29 de ţări, totalizând un volum de aproximativ 47 milioane de unităţi terapeutice.
Dintre pieţele ţintă care conduc în clasamentul vânzărilor de produse marca Antibiotice în primul semestru, se remarcă Statele Unite ale Americii, în creştere cu 82% (de la 10 milioane lei în semestrul I 2022, la 18,2 milioane lei în perioada similară a anului 2023), ceea ce a determinat creşterea corespunzătoare a profitabilităţii afacerii. În această piaţă compania îşi consolidează cota de piaţă pentru 6 medicamente betalactamice sterile utilizate în spitale.
Piaţa Vietnamului, cu rezultate şi profitabilitate în creştere, a înregistrat o dublare a vânzărilor (de la 8 milioane, la 16 milioane lei în semestru I din 2023), ca urmare a reluării consumului post-pandemie şi câştigării de licitaţii naţionale pentru 3 medicamente antiinfecţioase.
Antibiotice este prezentă cu valori în creştere şi în Marea Britanie, unde recent a câştigat o nouă licitaţie organizată de Autoritatea Naţională de Sănătate din UK pentru vânzarea de medicamente injectabile antiinfecţioase în valoare de 5,2 milioane euro.
Totodată, Antibiotice şi-a consolidat poziţia de furnizor de medicamente destinate spitalelor din regiunea Europei Centrale şi de Est, odată cu adjudecarea unor licitaţii în Ungaria, Serbia, Albania, Lituania şi finalizarea procedurilor de înregistrare a medicamentelor în Bulgaria, Polonia, Italia, Spania şi Germania ce vor asigura creşterea amprentei medicamentelor antiinfecţioase, marca Atb®, în Uniunea Europeană.
Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a realizat un profit net de 62 milioane lei în primul semestru, de la 33,97 milioane lei în perioada similară a anului precedent. Veniturile totale au urcat cu 23% în primele şase luni, la 352,5 milioane lei.
În România, Antibiotice este lider cantitativ pe forma farmaceutică unguente (20,9%), supozitoare şi ovule (36,1%) şi pulberi injectabile (56,3%) şi lider valoric pe segmentul medicamentelor generice cu prescripţie şi non-RX comercializate în spitale, cu o cotă de piaţă de 13,9% (potrivit CEGEDIM).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.