Creşterea produsului intern brut (PIB) al României se va menţine la valoarea de 3,8% în 2020 şi va avea nivelul de 3,5% în 2021, în timp ce pentru zona euro aceasta va rămâne stabilă la valoarea de 1,2 % în 2020 şi în 2021, potrivit previziunilor Comisiei Europene (CE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Previziunile economice de iarnă, publicate joi, arată că economia europeană va continua să urmeze o traiectorie de creştere constantă şi moderată. Zona euro s-a bucurat până acum de cea mai lungă perioadă de creştere neîntreruptă de la introducerea monedei euro în 1999.

”Conform previziunilor, creşterea produsului intern brut (PIB) al României se va menţine la valoarea de 3,8% în 2020 şi va avea valoarea de 3,5% în 2021, în timp ce pentru zona euro aceasta va rămâne stabilă la valoarea de 1,2 % în 2020 şi în 2021. Pentru UE în ansamblu se estimează o uşoară încetinire a creşterii la 1,4 % în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5 % în 2019”, se arată în comunicat.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, consideră că, în pofida unui mediu plin de provocări, economia europeană rămâne pe o traiectorie constantă, cu o creştere constantă a numărului locurilor de muncă şi a salariilor.

”Dar ar trebui să fim atenţi la riscurile potenţiale care se profilează la orizont: un peisaj geopolitic mai volatil, cuplat cu incertitudini comerciale. Prin urmare, statele membre ar trebui să utilizeze acest respiro pentru a continua reformele structurale menite să stimuleze creşterea economică şi productivitatea. În plus, ţările cu o datorie publică mare ar trebui să îşi crească nivelul de protecţie prin aplicarea unor politici fiscale prudente”, a spus Dombrovskis.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, consideră că perspectiva economiei europene pentru următorii doi ani este o creştere moderată, dar stabilă.

”Ea va extinde cea mai lungă perioadă de expansiune economică de la lansarea monedei euro în 1999, ceea ce înseamnă veşti bune în materie de locuri de muncă. În plus, am constatat evoluţii încurajatoare în ceea ce priveşte reducerea tensiunilor comerciale şi am evitat un Brexit fără acord. Însă ne confruntăm în continuare cu incertitudini în materie de politici, ceea ce aruncă o umbră asupra procesului de producţie. În ceea ce priveşte noul coronavirus, este prea devreme pentru a evalua amploarea impactului său economic negativ”, a spus Gentiloni.

Creşterea economică va rămâne stabilă, susţinută de cererea internă, dar mediul extern continuă să conţină provocări. Cu toate acestea, crearea continuă de locuri de muncă, creşterea robustă a salariilor şi o combinaţie de politici cu rol de susţinere ar trebui să ajute economia europeană să menţină o traiectorie de creştere moderată.

”Consumul privat şi investiţiile, în particular în sectorul construcţiilor, vor continua să alimenteze creşterea economică. Se estimează că investiţiile publice, în special în infrastructura de transport şi în cea digitală, vor creşte semnificativ în mai multe state membre. Împreună cu semne încurajatoare de stabilizare în sectorul manufacturier şi cu o posibilă reluare a creşterii fluxurilor comerciale mondiale, toate acestea ar trebui să permită economiei europene să îşi continue expansiunea. În acelaşi timp, aceşti factori par a fi insuficienţi pentru a plasa viteza creşterii pe o treaptă superioară”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.