Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 3 dolari pe baril, continuând pierderile din sesiunea anterioară, în condiţiile în care investitorii din New York au răspuns la semnalele unei oferte mai mari în Statele Unite şi la aşteptările privind cererea slabă de energie în China, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,60 dolari, sau cu 3,2%, la 78,58 dolari pe baril.
Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a pierdut 2,65 dolari, sau aproximativ 3,5%, până la 74,01 dolari pe baril.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ambele benchmark-uri au scăzut cu peste 1,5% în sesiunea precedentă.
Contractul WTI pe termen de o lună s-a tranzacţionat, de asemenea, sub preţul pentru a doua lună, o structură cunoscută sub numele de contango.
”În mod clar, scăderea preţului ţiţeiului şi slăbirea structurii este un semn de rău augur; unul care implică o piaţă fizică supraaprovizionată. Dacă o scădere de această amploare este justificată în mod fundamental rămâne o întrebare, dar puterea financiară a New York-ului tinde să exagereze sentimentul”, a spus Tamas Varga, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.
OPEC şi Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) au anticipat reducerea ofertei în trimestrul al patrulea, dar datele americane de miercuri au arătat că stocurile sunt abundente.
Administraţia pentru Informaţii Energetice a guvernului SUA a declarat că stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 3,6 milioane de barili săptămâna trecută, până la 421,9 milioane de barili, depăşind cu mult aşteptările analiştilor într-un sondaj Reuters.
Producţia de ţiţei din SUA s-a menţinut constantă, la un record de 13,2 milioane de barili pe zi (bpd).
Varga a spus că datele privind inflaţia din octombrie din principalele centre economice, inclusiv Marea Britanie, zona euro şi Statele Unite, sunt potenţial optimiste.
Activitatea economică chineză a crescut şi în octombrie, deoarece producţia industrială a avansat într-un ritm mai rapid, iar creşterea vânzărilor cu amănuntul a depăşit aşteptările.
”Scăderea actuală a preţurilor are loc pe fondul unui fundal aparent de bun augur, care sugerează că investitorii pur şi simplu nu acceptă naraţiunea „scăderii stocurilor în T4”; ceva care nu este susţinut nici de rapoartele săptămânale EIA recente”, a spus Varga.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.