Preţurile petrolului au crescut joi cu mai mult de un dolar pe baril, deoarece întreruperile aprovizionării în Libia şi planurile de reducere a producţiei în Irak au stârnit îngrijorări cu privire la o scădere a ofertei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 1,35 USD, sau cu 1,8%, până la 75,85 USD pe baril până la ora 16:01 GMT.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,07 dolari, sau cu 1,4%, până la 79,72 dolari pe baril.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Mai mult de jumătate din producţia de petrol a Libiei a fost oprită joi, iar exporturile au fost blocate în mai multe porturi, pe fondul unui conflict între facţiunile politice rivale.

Producţia de aproximativ 700.000 de barili pe zi de petrol este oprită în ţară, conform calculelor Reuters.

Între timp, Irakul intenţionează să reducă producţia de petrol în septembrie, ca parte a unui plan de compensare a producţiei peste cota convenită cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, a declarat joi pentru Reuters o sursă cu informaţii directe despre acest subiect.

Irakul, care a produs 4,25 milioane bpd în iulie, va reduce producţia la 3,85 milioane şi 3,9 milioane bpd luna viitoare, a spus sursa. Cota sa convenită este de 4 milioane bpd.

Posibilitatea unei reduceri puternice a producţiei şi anularea de către Irak a unor exporturi au contribuit probabil la creşterea preţurilor petrolului, a spus Staunovo, avertizând că majoritatea participanţilor pe piaţă vor aştepta să vadă o scădere reală a exporturilor.

Aşteptările ca banca centrală a SUA să înceapă să reducă ratele dobânzilor luna viitoare au susţinut în schimb preţurile petrolului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.