Preţurile petrolului au crescut luni cu aproape 3%, în condiţiile în care îngrijorările privind aprovizionarea s-au accentuat din cauza informaţiilor privind escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu, precum şi a reducerilor de producţie în Libia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 2,28 dolari, sau cu 2,89%, până la 81,30 dolari pe baril, până la ora 14:30 GMT, în timp ce contractele futures pentru ţiţei din SUA au urcat la 77,30 dolari pe baril, în creştere cu 2,47 dolari sau cu3,3%.

Ambele benchmark-uri au câştigat mai mult de 2% vineri.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Cumpărarea pe termen scurt pare justificată”, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial, invocând tensiunile din Orientul Mijlociu şi întreruperile producţiei din Libia.

Un atac cu rachetă mult aşteptat al mişcării Hezbollah, susţinută de Iran, pare să fi fost în mare parte dejucat de atacurile preventive israeliene în sudul Libanului.

Cu toate acestea, nu a existat un acord duminică, în discuţiile de încetare a focului Gaza care au avut loc la Cairo, nici Hamas, nici Israelul nefiind de acord cu mai multe compromisuri prezentate de mediatori, au spus două surse egiptene de securitate, provocând îndoieli cu privire la şansele de succes în cel mai recent proiect susţinut de SUA de a pune capăt războiului vechi de 10 luni.

Preţurile petrolului au crescut după ce guvernul din estul Libiei a anunţat luni închiderea tuturor câmpurilor petroliere, oprind producţia şi exporturile.

National Oil Corp (NOC), care controlează resursele petroliere ale ţării, nu a oferit nicio confirmare. Cu toate acestea, compania petrolieră Sirte din Libia, o subsidiară a NOC, a declarat că va începe o reducere parţială a producţiei.

”Cel mai mare risc pentru piaţa petrolului este probabil o scădere suplimentară a producţiei de petrol din Libia din cauza tensiunilor politice din ţară, cu riscul ca producţia să scadă de la nivelurile actuale de 1 milion de barili pe zi la zero”, a declarat analistul Giovanni Staunovo, de la banca elveţiană UBS.

Investitorii rămân precauţi cu privire la acţiunile Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ale aliaţilor săi, sau OPEC+, care intenţionează să crească producţia în cursul acestui an, a declarat Priyanka Sachdeva, analist senior de piaţă la Phillip Nova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.