Preţurile petrolului au atins marţi cele mai ridicate niveluri din ultimele trei săptămâni, relaxarea restricţiilor pentru Covid-19 din China mărind speranţele pentru o refacere a cererii, în timp ce producţia din Statele Unite este afectată de furtunile de zăpadă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cotaţia petrolului a crescut cu 1,5%, la 85,14 dolari pe baril, iar cea a petrolului West Texas Intermediate de pe piaţa americană a urcat cu 1,3%, la 80,62 dolari pe baril.

Ambele contracte de referinţă au atins în timpul tranzacţiilor cele mai ridicate niveluri consemnate după 5 decembrie. Pieţele din Marea Britanie şi Statele Unite au fost închise luni pentru sărbătoarea Crăciunului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Comisia Naţională pentru Sănătate a anunţat luni că începând din 8 ianuarie nu va mai cere călătorilor din străinătate să intre în carantină, acesta fiind un pas major către relaxarea restricţiilor la graniţe, care au fost în mare parte închide începând din 2020.

”Acesta este ceva la care au sperat traderii şi investitorii”, a declarat Naeem Aslam, analist la firma Avatrade.

Între timp, frigul şi viscolul din SUA au afectat producţia de energie din Dakota de Nord şi până în Texas.

Producţia de petrol a scăzut cu 450.000-500.000 de barili pe zi în weekendul Crăciunului la exploatările Bakken, a anunţat Autoritatea pentru Conducte din Dakota de Nord.

”Vremea se va îmbunătăţi în această săptămînă, potrivit prognozei, ceea ce înseamnă că creşterea preţurilor nu va dura prea mult”, a spus Kazuhiko Saito, analist şef la firma Fujitomi Securities.

Unele facilităţi de producţie au fost repuse deja în funcţie. TotalEnergies a continuat marţi să repornească rafinăria sa din Port Arthur, Texas, care are o capacitate de 238.000 de barili pe zi.

Exxon Mobil a mărit nivelul producţiei la majoritatea unităţilor la rafinăria sa cu o capacitate de 369.024 de barili pe zi din Beaumont, Texas.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi un decret care interzice livrările de petrol şi produse petroliere către ţările care au impus u plafon de preţ.

Vicepremierul rus Alexander Novak a spus vineri că Rusia ar putea reduce producţia de petrol cu 5%-7% la începutul lui 2023, ca reacţie la plafonul de preţ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.