Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creştere că blocajul impus la nivel mondial ar putea dura luni de zile, iar cererea de carburanşi va scădea în continuare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce Arabia Saudită şi Rusia ar urma să inunde piaţa cu petrol de luna viitoare, producătorii şi transportatorii încearcă să stocheze petrolul, pe fondul scăderii cererii.

Potrivit estimărilor, pandemia de coronavirus va provoca o scădere a cererii de carburant de cel puţin 20% la nivel mondial, ca efect al restricţiilor impuse de guverne pentru limitarea răspândirii virusului.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut luni cu 10%, la 22,39 dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 6,1%, la 20,18 dolari pe baril.

În timpul tranzacţiilor, petrolul Brent a fost cotat la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după martie 2002, în timp ce petrolul WTI a scăzut la 19,85 dolari pe baril.

Un război al preţurilor a izbucnit în această lună între Arabia Saudită şi Rusia, după eşecul negocierilor dintre OPEC şi producători de petrol din afara organizaţiei pentru extinderea acordului de reducere a livrărilor de ţiţei, pentru susţinerea preţurilor.

Deocamdată, eforturile de negociere între Arabia Saudită, Rusia şi Statele Unite nu au schimbat perspectiva. Arabia Saudită a anunţat luni că intenşionează că crească exporturile de petrol la 10,6 milioane de barili pe zi, începând cu luna mai.

Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit în timpul unei convorbiri telefonice ca oficiali de rang înalt din domeniul energiei să se întâlnească pentru a discuta despre scăderea preţurilor petrolului.

Indicii petrolului au înregistrat pierderi record timp de cinci săptămâni la rând. În prezent, preţurile petrolului sunt atât de scăzute încât devine neprofitabil pentru multe companii petroliere să îşi continue activitatea, potrivit analiştilor, iar producătorii care înregistrează costuri ridicate nu vor avea altă soluţie decât să oprească producţia, mai ales în condiţiile în care capacităţile de stocare sunt aproape pline.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.