Industria hotelieră pierde peste 1 miliard de euro şi industria ospitalităţii peste 3 miliarde de euro în general în 2020 faţă de anul 2019, a declarat luni Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), care precizează că urmează alte şase luni dramatice pentru industrie. El estimează că va urma o creştere dramatică a numărului de şomeri veniţi din industrie, hoteluri închise şi în curând insolvenţe sau faliment.
"Important e să susţinem interesele turismului. De la primul moment al declanşării pandemiei, noi am fost extrem de activi în a dialoga cu autorităţile şi a găsi un răspuns pe măsura impactului cu care am fost afectaţi de pandemie. Din păcate, rezultatele nu au fost cele pe care ni le-am dorit, în ciuda nenumăratelor întâlniri şi dialoguri pe care le-am avut. Suntem practic într-o situaţie fără ieşire. Stăm să ne gândim dacă putem ieşi şi putem depăşi acest moment extrem de complicat de unii sinuri, Răspunsul este clar nu. Nu putem să trecem de unii singuri şi de aceea singura noastră variantă este să primim un sprijin de la autorităţi care să ne facă să depăşim momentul greu. Este un moment greu, deoarece industria noastră a pierdut miliarde în această perioadă, estimările sunt că industria hotelieră pierde peste 1 miliard de euro şi industria ospitalităţii în general peste 3 miliarde de euro faţă de anul 2019”, a declarat luni Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), în cadrul unei conferinţe de presă.
El afirmă că resursele industriei s-au terminat şi multe hoteluri vor intra în faliment.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Cu formele de ajutor pe care le-am avut până acum, cu un ajutor de 130 de milioane de euro nu poţi să depăşeşti o criză de 3 miliarde de euro”, a spus Călin Ile.
Scăderea industriei hoteliere din acest an va fi de 65% în hoteluri şi ceva mai mică în restaurante, a precizat preşedintele FIHR.
”Dacă în martie 88% din hoteluri erau închise, în aprilie erau închise 73%, de ce credem că în umătoarele şase luni care vin în faţă vom avea o situaţie diferită? E evident că circa 70-80% din hoteluri nu au niciun motiv să ţină deschis. Sunt şase luni dramatice în faţă. E estimarea mea, din mai încolo, poate din mai încolo, datorită căldurii, datorită imunizării şi poate a unui vaccin să depăşim. Dar aceste şase luni nu pot fi trecute de către industria noastră fără sprijin consistent de la stat. Nu putem pe cont propriu. Dacă până acum am încercat, resursele noastre s-au terminat. Toţii operatorii şi-au trimis oamenii în şomaj, pentru că nu mai au cu ce să-i ţină la aceste grade de ocupare. Veţi vedea o creştere dramatică a numărului de şomeri veniţi din industria noastră şi veţi vedea hoteluri închise şi în curând insolvenţe sau faliment din industria noastră. Nu e glumă, fără o colaborare cu autorităţile, practic punem cruce întregului progres pe care l-am făcut în ultimii zece ani”, a adăugat el.
Ile spune că suntem în acelaşi peisaj cu Europa, însă alte state sprijină sectorul consistent.
”Noi încă aşteptăm, nu mai e timp de aşteptare, trebuie să ne grăbim”, a precizat el.
Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică seară, la B1 TV, că Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru firmele din HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019, dar a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.