Lumea auditului este într-o continuă schimbare pentru a se putea adapta la provocările actuale din societate, afirmă preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, după întâlnirea cu o delegaţie a Curţii de Conturi a Ţărilor de Jos condusă de vicepreşedintele instituţiei, Ewout Irrgang, care a efectuat o vizită de lucru în România în cadrul cooperării dintre Curtea de Conturi a României şi instituţia supremă de audit (SAI) a Ţărilor de Jos, derulată în baza programului de circumscripţie a Ministerului de Finanţe olandez.
În cadrul vizitei, reprezentanţii Curţii de Conturi a Ţărilor de Jos au susţinut o prezentare în faţa membrilor Plenului Curţii de Conturi a României, cu accent pe importanţa continuării cooperării dintre cele două SAI-uri.
“Curtea de Conturi a Ţărilor de Jos încurajează eforturile de reformă demarate de Curtea de Conturi a României în anul 2020 şi va contribui cu expertiză în principalele zone abordate în raportul de evaluare inter-pares, urmând ca în perioada următoare să sprijine SAI România în efectuarea a trei misiuni de audit al performanţei plecând de la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite”, a subliniat vicepreşedintele Ewout Irrgang, în dezbaterile cu membrii Plenului Curţii de Conturi.
La rândul său, preşedintele Mihai Busuioc a apreciat deschiderea Curţii de Conturi a Ţărilor de Jos în ceea ce priveşte colaborarea profesională în cadrul proiectelor demarate:
„Lumea auditului este într-o continuă schimbare pentru a se putea adapta la provocările actuale din societate. Prin întărirea schimbului de experienţă şi realizarea de misiuni de audit în comun, instituţiile supreme de audit pot dezvolta practici adecvate pentru a răspunde mai bine la aşteptările cetăţenilor. Cooperarea cu omologii noştri din Ţările de Jos reprezintă o etapă importantă în procesul demarat de instituţia noastră şi sunt convins că activitatea Curţii de Conturi a României va fi îmbunătăţită prin acest schimb de experienţă”, spune Busuioc.
Curtea de Audit a Ţărilor de Jos a făcut parte din echipa de evaluare inter-pares a activităţii Curţii de Conturi a României, alături de instituţiile omoloage din Austria şi Polonia. Ulterior publicării raportului de evaluare, la iniţiativa SAI România a fost iniţiată o colaborare finanţată prin programul de circumscripţie care vizează cooperarea şi schimbul de expertiză în ceea ce priveşte controlul şi asigurarea calităţii, comunicarea cu părţile interesate, auditul performanţei şi evaluarea riscurilor în activitatea de audit.
În cadrul vizitei, delegaţia olandeză a avut o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în care s-a discutat despre importanţa dezbaterii rapoartelor de audit şi a consolidării relaţiei dintre instituţiile supreme de audit şi Parlament.
Delegaţia s-a întâlnit, de asemenea, şi cu Cosette Chichirău, vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.
Programul de circumscripţie al Ministerului de Finanţe din Ţările de Jos îşi propune să asiste instituţiile financiare din Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Macedonia, Moldova, Mongolia, Muntenegru, România şi Ucraina în consolidarea activităţii prin promovarea standardelor europene şi internaţionale în domeniul finanţelor publice. Colaborarea dintre instituţiile supreme de audit din Ţările de Jos şi România în baza programului de circumscripţie se concentrează pe schimbul de expertiză în ceea ce priveşte controlul şi asigurarea calităţii, comunicarea cu părţile interesate, auditul performanţei şi evaluarea riscurilor în activitatea de audit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.