Preşedintele Statelor Unite Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv pentru promovarea concurenţei în economia americană, cerând agenţiilor să combată practicile anticoncurenţiale din sectoare de la agricultură şi până la medicamente şi piaţa muncii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Când va fi implementat în totalitate, acest ordin ar trebui să contribuie la reducerea costului internetului, să permită returnarea costurilor pentru bagaje de către operatorii aerieni în cazul întârzierii acestora şi să reducă preţurile unor medicamente comercializate pe bază de prescripţie, între multe alte măsuri.

Biden a spus că ordinul ”angajează guvernul federal să aplice în mod deplin şi agresiv legile noastre antitrust. Nu va mai exista toleranţă faţă de acţiunile abuzive ale monopolurilor. Nu vor mai exista fuziuni rele care să ducă la concedieri masive, preţuri mai mari şi mai puţine opţiuni pentru lucrători şi consumatori deopotrivă", a spus el înainte de semnarea ordinului.

Potrivit Casei Albe, rata formării de noi afaceri a scăzut cu aproape 50% începând cu anii 1970, deoarece întreprinderile îngreunează accesul americanilor cu idei bune pe pieţe.

Acţiunea lui Biden urmăreşte monopolurile corporative într-o gamă largă de industrii şi include 72 de iniţiative prin care doreşte să acţioneze mai mult de o duzină de agenţii federale.

Agenţiilor antitrust li se va spune să se concentreze pe sectoarele muncii, sănătăţii, tehnologiei şi cel al agriculturii, pentru rezolvarea unei serii de probleme care i-au iritat pe consumatori şi, în cazul preţurilor la medicamente, i-au adus în faliment.

Salariile mai mici determinate de lipsa concurenţei costă gospodăria americană medie 5.000 de dolari pe an, potrivit unei note informative a Casei Albe care citează cercetările din cadrul American Economic Liberties Project - un grup influent anti-monopol din Washington.

Iniţiativele vor duce fără îndoială la o serie de conflicte cu industriile afectate.

 Puternica Cameră de Comerţ a SUA a emis un comunicat în care afirmă că măsura este de tipul guvernul ”ştie cel mai bine” şi s-a angajat ”să se opună cu fermitate apelurilor pentru preţuri stabilite de guvern, proceselor de reglementare oneroase şi îndoielnice din punct de vedere juridic, eforturilor de a trata industriile ca utilităţi publice şi de politizare a aplicării măsurilor antitrust".

Printre planurile administraţiei de a deschide economia SUA se numără noile reguli care impun eliminarea taxelor excesive de reziliere a contractelor pentru internet, permiterea vânzării aparatelor auditive, eliminarea clauzelor de neconcurenţă pentru milioane de lucrători şi a cerinţelor pentru licenţe profesionale.

Consilierul economic de la Casa Albă Bharat Ramamurti a declarat pentru Reuters că ordinul merge până ”la nivelul maxim permis de lege la care agenţiile pot acţiona în conformitate cu legislaţia existentă” pentru a stimula concurenţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.