Numărul persoanelor fizice cu datorii la stat, care însumau peste 3 miliarde lei (671,1 milioane euro) în data de 30 iunie, era de 126.365, cu 32,5% mai mic decât cel de 187.230 înregistrat după primul trimestru al acestui an, din listă fiind excluse persoanele ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la stat, a anunţat joi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
În 16 mai, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restanţe de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind înregistraţi 187.230 debitori, care aveau de plată 3,4 miliarde lei, inclusiv din activităţi independente sau profesii libere, Fiscul menţionând că poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.
Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie şi-au plătit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerând că nu trebuie să plătească sumele impuse de către ANAF.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În luna iulie, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget. Astfel, următoarele liste vor elimina persoanele fizice şi firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat, prin restituire sau rambursare.
”Suplimentar, listele debitorilor publicate de ANAF au o nouă coloană denumită "Observaţii", care conţine precizări privind starea juridică a debitorilor, respectiv insolvenţă, faliment sau insolvabilitate”, se arată în comunicat.
Fiscul publică trimestrial listele debitorilor, persoane juridice şi fizice, care au obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul sumelor neachitate până la data publicării listei, conform art. 162 din Codul de Procedură Fiscală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...