Antreprenorii nu ar trebui să aibă aşteptări de la statul român, în condiţiile în care acesta nu este capabil să-şi administreze eficient propriile companii, fiind mai bine pentru mediul de afaceri dacă ar lăsa ”în pace economia”, a afirmat luni preşedintele consiliului de supraveghere al băncii UniCredit Bank România, Dan Pascariu, în cadrul conferinţei ”Cum poate fi reindustrializată România”, organizată de Ziarul Financiar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai mulţi antreprenori şi manageri din mediul privat s-au plâns de mai multe ori, în ultimii ani, că statul nu face suficient de mult pentru a susţine iniţiativa privată. Pascariu consideră însă că, având în vedere capacitatea statului de a-şi administra propriile companii, ar fi mai bine dacă acesta ar lăsa economia în pace.

”Nu asteptati nimic de la stat. Nu vedeti ca statul nu e capabil să admnistreze propriile companii? (...) Ati dat exemplul cu Tarom, am fost în consiliul de admnistraţie al Tarom şi ştiu despre ce e vorba. (...) Măcar să lase în pace economia”, a afirmat Pascariu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a amintit că statul are şi constrângeri, venite din partea Uniunii Europene (UE). Pascariu a amintit că, înainte de 1990, economia se baza pe ”cifre pervertite”, iar confruntarea ulterioară cu piaţa reală a fost una dură, în condiţiile în care nivelul tehnologic era depăşit.

”Imediat după 1990, s-a pierdut grosul industriei româneşti, care, în viziunea unora, avea perspective extraordinare. În anii ’70 – ’80, eram funcţionar la Banca Română de Comerţ Exterior şi mă ocupam în principal cu creditarea industriei romanesti. (...) Grosul industriei româneşti era la nivelul anilor ’60 - ’70, în anii ’80 nu s-a mai investit aproape deloc. În 1981, România a intrat în încetare de plăţi, (...) nu s-a mai investit in modernizare, în piese de schimb. Am intrat în ultimul deceniu al secolului XX cu o industrie energofagă şi cu mulţi angajaţi”, a afirmat Pascariu.

El a dat ca exemplu noile tehnologii din industria oţelului, care are nevoie în prezent de mult mai puţini angajaţi, faţă de anii ’70, pentru a produce aceeaşi cantitate de oţel. Totodată, noile tehnologii sunt esenţiale în industrie şi în contextul unor cerinţe de mediu mult mai dure, consideră Pascariu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.