Firmele din industria românească se confruntă în continuare cu o lipsa de capital, ceea ce le împiedică să aibă o masă critică, o altă problemă fiind lipsa unui lanţ de producţie care să adauge valoare pentru un plus de eficienţă, a declarat luni preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, în cadrul conferinţei ”Cum poate fi reindustrializată România”, organizată de Ziarul Financiar.
Pogonaru consideră că, după 1989, problema principală a companiilor din industrie a fost lipsa de capital, iar această problemă există în continuare.
”A existat o discriminare pasiv-agresivă faţă de capitalul românesc, 46% dintre firmele româneşti au equity negativ (capital negativ – n.r.). În aceste condiţii, nu poţi vedea cum pot capata o masă critică”, a afirmat Pogonaru.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele AOAR, care controlează şi grupul Prodplast, a atras atenţia şi asupra problemei lipsei unui lanţ industrial care să crească valoarea adăugată şi eficienţa companiilor.
”Este o mare problemă cu ţesătura de firme şi cu lanţul de firme româneşti, care să adauge valoare adăugată. (...) Avem un fenomen de ”buncărizare” a economiei româneşti, care şi-au construit în jurul lor un ecosistem şi livrează la export, dar nu avem la nivelul ţării un lanţ de valoare, (...) cineva care să ia o bucată de metal ca s-o prelucreze, altcineva s-o sudeze, altcineva s-o vopsească (...) Cum putem crea o noua industrie, care să nu fie orientată spre commodity (materii prime-n.r.), ci spre o valoare adaugată mare?”, a afirmat Pogonaru.
Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în aprilie o scădere de 0,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un ritm accelerat în martie la 10,3%, în principal din cauza scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.