Parlamentarii UE au aprobat miercuri un proiect care reglementează brevetele cheie pentru tehnologiile pentru echipamentele de telecomunicaţii şi maşinile conectate, în faţa criticilor din partea Nokia, Ericsson şi alţi deţinători de brevete, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de reguli propus de Comisia Europeană în aprilie anul trecut urmăreşte să pună capăt litigiilor costisitoare şi îndelungate privind brevetele utilizate în tehnologiile pentru echipamente de telecomunicaţii, telefoane mobile, computere, maşini conectate şi dispozitive inteligente.

Parlamentul European va trebui acum să analizeze detaliile regulilor propuse cu ţările UE, înainte ca proiectul să devină lege.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nokia, Ericsson şi Siemens şi-au exprimat îngrijorările într-o scrisoare către legislatorii UE din ianuarie, care a evidenţiat preocupările Oficiului European de Brevete, organismului de stabilire a standardelor ETSI, şi altor organisme, cu privire la proiectele de norme.

Grupul de lobby IP Europe, printre ai cărui membri se află Nokia, Ericsson şi Qualcomm, şi-a reiterat opoziţia faţă de proiectul de reguli.

”Beneficiarii nu ar fi IMM-urile aşa cum se susţin, ci marea tehnologie. În plus, ar reduce stimulentele de a contribui la standarde deschise, ar duce la reapariţia standardelor închise, ar încetini inovarea, ar reduce competitivitatea UE, liderul tehnologic şi autonomia strategică”, a declarat directorul general al IP Europe, Patrick McCutcheon, înainte de votul parlamentarilor.

Alianţa pentru Standarde Echitabile, ai cărei membri includ BMW, Volkswagen, Stellantis, Tesla, Toyota, Apple, Google, parte a grupului Alphabet şi Amazon a aplaudat votul parlamentarilor.

Votul ”aduce companiile europene cu un pas mai aproape de acordarea de licenţe pentru tehnologiile esenţiale standard, în condiţii echitabile, rezonabile şi nediscriminatorii – ceea ce, din păcate, este departe de realitate astăzi”, a declarat Evelina Kurgonaite, secretarul general al Alianţei pentru Standarde Echitabile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.