FMI recomandă autorităţilor române, la finalul misiunii anuale de evaluare, să crească veniturile statului cu cel puţin 2% din PIB prin măsuri fiscale cum ar fi eliminarea scutirilor de impozite pentru unele categorii de persoane, a impozitării speciale la nivel redus pentru unele venituri, cum sunt cele din dividende, precum şi închiderea unor breşe în legislaţia fiscală, inclusiv utilizarea excesivă a sistemului de microîntreprindere. La acestea s-ar putea adăuga taxarea mai aproape de valoarea reală a proprietăţilor, precum şi taxarea emisiilor de carbon, relatează Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comform Profit.ro, care citează surse guvernamentale, pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvern ar aduce venituri la bugetul statului reprezentând circa 1% din PIB, iar aproximativ jumătate din sumă, circa 0,5 %, provine din taxa pe cifra de afaceri, numită şi taxa de solidaritate, asupra căreia sunt disensiuni între principalele două partide de guvernare, PSD şi PNL.

FMI prezintă o listă cu exemple de măsuri pentru creşterea veniturilor statului, însumând peste 2,5% din PIB.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În timp ce curăţarea de excepţii a bazei impozabile ar aduce un impact pozitiv pe venituri de 1,25% din PIB, FMI menţionează şi impozitarea progresivă pentru venituri mari, dar fără să precieze un impact. Aceasta ar putea aduce venituri suplimentare şi ar mai reduce din inegalitatea veniturilor în România, potrivit instituţiei.

Întrebat dacă România ar trebui să implementeze impozit progresiv încă din 2023, şeful misiunii FMI, Jan Kees Martijn, a afirmat că ar fi dificil pentru autorităţi să ia această măsură de anul viitor.

După o recuperare solidă, România se confruntă cu impactul războiului din Ucraina şi cu accelerarea inflaţiei. În plus, România se confruntă cu aceste probleme dintr-o poziţie fiscală slabă, transmite FMI.

"Măsuri pentru atenuarea impactului creşterii rapide a preţurilor, în special la energie, ar trebui să fie temporare şi ţintite către persoanele cele mai vulnerabile, pentru a limita impactul bugetar şi pentru nu împiedica diminuarea consumului de energie. Pentru consolidare fiscală şi pentru a susţine împrumuturile pentru finanţarea deficitului, trebuie introduse fără întârziere măsuri pe termen mediu. Acestea ar trebui să includă reforme fiscale pentru a asigura că toată lumea contribuie corect. De asemenea, trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura că sunt folosite eficient toate fondurile disponibile în PNRR. Politica monetară ar trebui să vizeze ferm aducerea inflaţiei şi a aşteptărilor privind inflaţia în banda de variaţie a BNR, în timp ce politicile privind sectorul financiar trebuie să menţină capacitatea financiară a sistemului bancar", potrivit unui comunicat al FMI.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti, în perioada 30 mai - 10 iunie, pentru consultările anuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.